Komisija za budžet USK: Bez zelenog svjetla za kreditno zaduženje Kantonalne bolnice u Bihaću

Nakon što je dogovoren termin sjednice Skupštine, koja je zakazana za naredni ponedjeljak, danas je zasjedala Komisija za budžet, ekonomsku i financijsku politiku. Na dnevnom redu našlo se šest tačaka od kojih je tek pola dobilo podršku članova Komisije. Dok je Inicijativa Službe za zapošljavanje o rješavanju višegodišnjeg duga prema ZZO te Izvještaj i Program rada Razvojne agencije dobili zeleno svjetlo, odluke koje se tiču formiranja TZ USK, kreditnog zaduženja Kantonalne bolnice, te kompenziranje obaveza Zavoda i bolnice, nisu imali dovoljno glasova za prolaz, izvještava rtvusk.

Služba za zapošljavanje USK mogla bi uskoro riješiti višegodišnji problem oko dugovanja prema ZZO. Kao što je javnost upoznata, riječ je o periodu 2002-2005. Godina kada ova ustanova nije finansijski bila u mogućnosti pratiti visinu stope doprinosa za zdravstveno osiguranje nezaposlenih lica, a koja je iznosila vrtoglavih 13 posto. U međuvremenu ZZO je podigao tužbu, dobio na sudu i dug je dostigao iznos veći od 56 miliona maraka.

Sa ponuđenim rješenjem danas su se složili i članovi skupštinske komisije za budžet. Ukoliko isto učini i Skupština u ponedjeljak, Služba bi mogla poduzeti mjere na otklanjanju prijetnje po finansijskoj stabilnosti ustanove koja je već sada značajno ugrožena. Istu sudbinu, međutim, nisu doživjeli materijali koji se tiču Kantonalne bolnice. Nije bilo dovoljno ruku da se Skupštini USK preporuči kreditno zaduženje zdravstvenog centra.

Related posts