Komandantica NATO-a Wilz: Očekujemo detaljnu istragu u vezi OSBiH u Banjoj Luci

Komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Giselle Wilz kazala je danas u izjavi za Fenu kako pretpostavlja da će Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine provesti detaljnu istragu u vezi sa današnjim učetvovanjem pripadnika Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga u aktivnostima obilježavanja “Dana Republike Srspke” koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Uz konstataciju da je upoznata da su pripadnici Oružanih snaga BiH prisustvovali današnjim aktivnostima u Banjoj Luci, u različitim svojstvima, izrazila je očekivanje da će Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH na odgovarajući način odgovoriti na rezultate istrage o tom slučaju.

Iz Ministarstva odbrane BiH ranije je rečeno da će ustanoviti pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika OSBiH 9. januara kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti te o tome izvijestiti Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović također je danas najavio da će tražiti da se ispitaju sve činjenice u vezi s angažmanom pripadnika Oružanih snaga BiH u okviru obilježavanja “Dana RS”.

Treći pješadijski puk jučer i danas postrojen je u Banjoj Luci te je predao raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću. Pripadnici Oružanih snaga BiH danas su, po naredbi Ivanića, ostali na Trgu Krajine u Banjoj Luci, ali nisu učestvovali u paradi povodom “Dana RS”.

faktor.ba

Related posts