EU: Primili smo k znanju da Republika Srpska obilježava neustavni Dan RS-a

Iz Delegacije Evropske unije u BiH kazali su za Klix.ba u povodu obilježavanja Dana Republike Srpske da je EU “primila k znanju” da Republika Srpska danas obilježava Dan RS-a iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio da je proslava Dana RS-a 9. januara u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Ističu da je Vijeće Evropske unije u svojim zaključcima iz oktobra 2016. godine izrazilo žaljenje zbog protupravnog održavanja referenduma na entitetskom nivou o danu Republike Srpske, suprotno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 17. septembra 2016. godine ističući da je taj referendum prouzrokovao nepotrebne tenzije i ugrozio vladavinu prava.

“EU pridaje veliki značaj odgovarajućem funkcionisanju demokratskih institucija uključujući provedbu odluka Ustavnog suda, te poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od retorike podjela i fokusiraju se na bitne političke i ekonomske reforme”, rečeno nam je u Delegaciji EU.

Podsjećamo, u entitetu Republika Srpska danas se obilježava neustavni Dan RS-a kojem je između ostalih prisustvovao i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Ivanić je danas na Trgu Krajine u Banjoj Luci postrojio i Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH, a koji nije učestvovao u ceremonijalnim aktivnostima. Ministarstvo odbrane BiH u toku dana saopćilo je da oni nisu dali nikakvo odobrenje za učešće OSBiH u obilježavanju Dana RS-a

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović saopćio je da će tražiti da se ispitaju sve činjenice u vezi s angažmanom pripadnika OS BiH u okviru obilježavanja Dana RS.

Related posts