Kolegij (grado)načelnika: Potpisana „Izjava o zajedničkom djelovanju“

Gradonačelnici Bihaća i Cazina, te načelnici Općina Bosanska Krupa, Bužim i Bosanski Petrovac, Šuhret Fazlić, Nermin Ogrešević, Armin Halitović, Zikrija Duraković i Zlatko Hujić, potpisali su danas u Bihaću „Izjavu o zajedničkom djelovanju“.

Potpisujući izjavu, pet krajiških gradonačelnika i načelnika, poslali su danas poruku javnosti da će zajedno u narednom periodu koordinirati svoje djelovanje prema višim nivoima vlasti, te se maksimalno zalagati za ravnopravnost gradova i općina USK-a unutar F BiH, za njihov ravnomjeran razvoj u odnosu na druge lokalne sredine u BiH, za jednaku dostpunost resursa i pravilniju raspodjelu javnih prihoda s ciljem osiguranja napretka i boljeg života za građane gradova i općina USK-a.

„Mi smo već ranije konstatovali da su naši gradovi i općine zapostavljeni od strane viših nivoa vlasti i ovim putem ističemo naše nezadovoljstvo jer u mnogim oblastima i segmentima društva mi smo zapostavljeni kao lokalne sredine. Mi nismo zadovoljni raspodjelom resursa, jer se ti resursi u Sarajevu dijele po principu “ko bliže vatri taj se bolje ogrije“. Stoga će i ova današnja izjava biti korak naprijed ka našem zajedničkom nastupu prema Kantonu i F BiH i borbi za interese građana USK-a „- kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Osvrćući se na danas potpisanu izjavu, Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina, kazao je da je, nažalost, podugačak spisak razloga koji su rezultirali potpisivanje Izjave o zajedničkom djelovanju pet krajiških gradova i općina.

„ S pravom možemo reći da se godinama, pa i decenijama ne ulaže u naš Kanton od strane viših nivoa vlasti i mi smo današnjom izjavom ukazali da nemamo sagovornika s druge strane, odnosno partnera u višim nivoima vlasti koji bi saslušali naše probleme, sugestije i primjedbe. Da je tako primjera je mnogo, a tu ističem određene primjedbe i sugestije na pojedine Zakone koji se odnose na naš kanton. Naime, pojedinim Odlukama se oduzimaju ovlasti lokalnim zajednicama i još dodatno otežavaju ionako teški uslovi za rad „- kazao je gradonačelnik Ogrešević

On je također naveo da se raspodjela sredstava vrši se po čudnim kriterijima, navodeći primjer raspodjele ekoloških naknada koje su raspoređene tako da je samo jedan ili nijedan projekat iz pojedinih općina prošao, dok su svi ostali projekti otišli u dvije općine USK-a.

„Mi nemamo ništa protiv takve raspodjele, ali želimo da se vrednuju kriteriji i da se kroz takve projekte pokazuje ravnomjerna raspodjela sredstava. Također sredstva za poduzetničke zone su potrošena netransparentno, dok za sredstva iz pretvorbe poljoprivrednog u građevinsko zemljište, koja su naša sredstva, sumnjamo da su nezakonito potrošena. U konačnici ističem, nama nedostaje razgovora i ne možemo nailaziti na zatvorena vrata i na ignorisanje naših problema, primjedbi i sugestija. Zato smo se i okupili jer želimo da se naši argumenti čuju „- dodaje gradonačelnik Ogrešević.

Related posts