Koja zanimanja ne poznaju nezaposlenost: Biti ekonomista na birou ili zavarivač s plaćom

U Tuzlanskom kantonu prema podacima Ministarstva obrazovanja i nauke i Službe za zapošljavanje deset je deficitarnih zanimanja. Taj kadar praktično ne poznaje nezaposlenost, jer čak i radnici bez iskustva na birou za zapošljavanje provode oko mjesec dana.

Zanatska zanimanja zidar, tesar, keramičar, zavarivač, rudar, stolar, tapetar, pekar, obućar i krojač označena su kao deficitarna. Zbog toga će u narednoj školskoj godini biti obezbijeđene stipendije za učenike koji se odluče upisati školske smjerove koji obučavaju deficitarne kadrove.

U budžetu za 2018. godinu obezbijeđeno je 100.000 KM i ta će sredstva biti potrošena u posljednja četiri mjeseca ove godine, dakle nakon početka nove školske godine.

Brzo do posla

U školskoj 2017./2018. godini nisu upisani niti jedan zidar, tesar, pekar i obućar, podaci su Ministasrva obrazovanja i nauke TK. Prema istim podacima u posljednje tri godine niko se nije školovao za tesara, dok su samo tri učenika upisala smjer za zidara. Svih 10 deficitarnih zanimanja u školskoj 2017./2018. godini privukla su 299 učenika, ali je od ukupnog broja upisano 175 zavarivača, dakle više od polovine tog broja.

– Na evidenciji Službe za zapošljavanje TK radnici iz deficitarnih struka nalaze se samo ukoliko nemaju iskustva. Međutim i takvi kadrovi vrlo brzo pronalaze posao i na evidencijama biroa budu oko mjesec dana. To je kadar koji poslodavci najviše traže – kaže za Faktor Senad Muhamedbegović, direktor Službe za zapošljavanje TK.

On ističe da je poticaj za školovanje deficitarnih kadrova prijeko potreban, jer je očito da postoji problem kod nekih zanata kada je u pitanju radna snaga.

Stipendije za učenike

Iznos od 100.000 KM za četiri mjeseca ove godine ipak je simboličan, jer ako se upis održi na nivou prošle godine stipendija bi iznosila osamdesetak KM mjesečno.

– Početkom septembra ćemo odrediti kriterije kada vidimo koliko je učenika upisalo smjerove za deficitarna zanimanja. Ukolio bude veći odziv morat ćemo na osnovu kriterija odrediti koji će učenici dobiti stipendiju. Dakle, moguće je i da svi dobiju stipendije, ali to ćemo znati tek kada vidimo broj upisanih učenika – pojašanjava Elmir Tukić, stručni savjetnik za obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje i nauku TK.

On ističe da, po njegovom ličnom mišljenju, stipendije manje od 100 KM ne bi imale smisla, jer se ipak radi o nekoj vrsti poticaja djeci da odaberu određena zanimanja.

Spomenimo i drugu stranu medalje, odnosno zanimanja kojih je najviše na biroima za zapošljavanje. Prema podacima Službe za zapošljavanje TK iz aprila 2018. godine od visoke stručne spreme najviše je nezaposlenih ekonomista, njih 832, te pravnika 765. U Službi su nam također rekli da pravnici, ipak, nešto lakše dolaze do posla nego ekonomisti.

Kada je u pitanju srednja stučna sprema na biroima za zapošljavanje je 2.560 matranata gimnazije, 2.448 ekonomskih tehničara i 2.323 mašinska tehničara. Od kvalifikovanih radnika ubjedljivo je najviše nezaposlenih prodavaca čak 5.260.

Izvor: Faktor

Related posts