Ko i zbog čega štiti sudijsko bahaćenje u Prvoj ligi Federacije?

Sudija Sanel Silić iz Cazina sa svojim pomoćnicima Sanelom Grljevićem i Adijem Šabićem iz Bihaća, danas je dijelio nepravdu na stadionu Jaklić u Bugojnu.

Kratki je to rezime dešavanja utakmice između Iskre i Olimpika. Umjesto fudbalera i dobrih poteza vidjeli smo bahato ponašanje sudija koji nisu dozvolili da fudbal bude u prvom planu.

Silić je svojim odlukama unosio nervozu u igrače Olimpika od samog početka utakmice, a bilo je jasno da mu je to i jasan cilj.

Cjelokupna situacija je kulminirala u drugom dijelu, kada je redom isključivao igrače i trenere tima sa Otoke. Prvo je nakon jednog prigovora zbog pogrešne odluke isključio Varešanovića, ali i njegovog prvog saradnika Selimovića.

Potom je zbog prigovora nakon nove odluke kojom je prekinuo izglednu situaciju za postizanje pogotka isključio i Pršeša. strijelca prvog pogotka za sarajevski tim, da bi u konačnici isključio i Jusića po završetku utakmice.

Silić je postao poznat ovdašnjoj fudbalskoj javnosti kada je u 11. kolu napravljen skandal u Gradačcu, kada su fudbaleri visočke Bosne iz protesta prema njegovim odlukama, sjeli na teren i nisu htjeli da igraju.

I na toj utakmici Siliću je asistirao Šabić koji je iz istog kantona kao i glavni sudija, a drugi pomoćnik bio mu je Ćehaja iz Goražda.

Poslije te utakmice Bosna je osjetila na svojoj koži kazne, dok kazne za silića i njegove pomoćnike nije bilo.

Hodžić i Sadiković dobili su kazne neigranja na osam odnosno sedam utakmica, Ištukov pomoćnik Dženan Hošić dobio je osam mjeseci zabrane obavljanja svih funkcija u fudbalu, dok je klub kažnjen sa 3.000 KM.

Predsjednik Kadrić i sportski diretkor Visočaka Laletović, dobili su također kazne zabrane obavljanja svih funkcija u narednih osam mjeseci.

Silić i njegovi saradnici nisu dobili kazne. O njima se nije ni razmatralo. Jer je Silić dobio prolaznu ocjenu za svoje suđenje. Kako je mogao dobiti prolaz to niko ne zna.

Sudija iz Cazina je pokazao svoju silu i danas, vjerovatno ne mareći za eventualnu kaznu, jer je izgleda svjestan da ne može biti kažnjen šta god uradio na travnjaku koji mu dodijele.

Ko i zašto mu to dozvoljava javnosti nije poznato, a sigurno je da je to tema koja interesuje sve ljubitelje fudbala i kojom se treba ozbiljno pozabaviti.

Sačekat ćemo narednu sjednicu komisije i vidjeti kakve će sankcije snositi Silić za današnje arbitriranje. – piše oslobodjenje.

Related posts