KO ĆE BITI NOVI DIREKTOR SIPA-E: NEKI KANDIDATI ĆE ISPUNITI KRITERIJE ZA PENZIONISANJE U POLA MANDATA

Još 6. decembra Vijeće ministara BiH je donijelo Rješenje o razrješenju direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) Perice Stanića, sa 4. decembrom 2019. godine, nakon što je upoznato s Informacijom Ministarstva sigurnosti o prestanku mandata direktoru.

Novi nikad nije imenovan, uprkos činjenici da je Nezavisni odbor PSBiH proveo konkursnu proceduru i dostavio listu najuspješnijih kandidata. S obzirom da nije bilo formirano Vijeće ministara i ovo imenovanje je odgođeno. No, nejasno je, a to nije želio otkriti ni novi ministar sigurnosti Fahrudin Radončić da li će biti konkurs poništen ili će se ipak birati s postojeće liste.

„To je stvar vladajućih stranaka u Vijeću ministara, ne očekujem probleme i budite sigurni da će biti izabran najbolji kandidat“, kazao je Radončić odgovarajući na pitanje novinara Patrije što će se desiti u ovom slučaju, napominjući da se treba riješiti i pitanje direktora Sigurnosne obavještajne agencije, javlja Patria.

Radončić je podsjetio da je Nezavisni odbor bio suočen sa problemom da će neki kandidati ispuniti kriterije za penzionisanje u pola mandata.

„Riječ je o Perici Staniću koji je prema mojim informacijama već u Republici Srpskoj“, kazao je Radončić.

Ali, upravo je Perica Stanić, inače kadar SDS-a, dobio najviše bodova na rang listi. Njega novi ministri iz SNSD-a ne žele na mjestu direktora SIPA-e, pa će se vjerovatno birati između drugorangiranog Darka Ćuluma i trećeplasiranog Žarka Lakete. Obojica su bliski SNSD-u. Podsjećamo, Goran Zubac, bivši osuđeni direktor SIPA-e nije se ni našao na listi uspješnih kandidata, iako je konkurisao za ovu poziciju.

Izvor:hayat

Related posts