Kineski hirurg obavio operaciju s udaljenosti od 8.000 kilometara

Peking je udaljen više od 8.000 kilometara od Rima, let između ova dva grada traje 11 sati, no kineski hirurg je “prešao” tu distancu bez potrebe za fizičkim kretanjem.

Između 5. i 7. juna je hirurg obavio operaciju koristeći specijalnu mašinu i konekciju velike brzine, što mu je omogućilo da iz Rima operiše pacijenta koji se nalazi u Pekingu.

Prvi hirurški roboti su se pojavili sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Američka svemirska agencija NASA je željela pružiti medicinsku asistenciju astronautima tokom udaljenih misija, a prvi komercijalno održivi proizvodi pojavili su se na tržištu krajem osamdesetih. Najuspješniji sistem bio je Da Vinci.

Tehnologija nastavlja napredovati zahvaljujući finansiranju iz privatnog sektora, što je u to vrijeme iznosilo oko 5 milijardi dolara godišnje. Agencija FDA je odobrila robota Da Vinci kompanije Intuitive Signal 2000.godine. Prva telerobotska operacija je obavljena 2001. godine, a trebalo je vremena da se poradi na važnim detajima jer distanca predstavlja tehničke izazove.

Da Vinci omogućava hirurgu da vidi operativno polje u 3D-u te da radi s tri do četiri robotske ruke, jedna je endoskopska, dok dvije ili tri ruke za instrumente izvode komande hirurga. Sistem je opremljen telesenzorima te tehnologijom haptičkog feedbacka.

Glavni hirurg Zhang Xu je rekao da je najveći problem s “operacijama na daljinu” zapravo kašnjenje signala jer uspjeh ovisi o besprijekornoj komunikaciji između mašina.

Zahvaljujući 5G mreži kašnjenja nema, što je omogućilo izvođenje teleoperacije bez problema uz osjećaj kao da su svi fizički prisutni.

Prema Bastillepostu, udaljenost koja je premoštena zapravo je iznosila 20.000 kilometara.

Predvođen Kineskom akademijom nauka i urološkim odjelom u Trećem medicinskom centru Narodnooslobodilačke vojske, tim je uklonio leziju na prostati pacijenta oboljelog od raka.

Rizik od greške je uklonjen ažuriranjem sistema. Kao što nazivi uključenih timova sugerišu, ova ažurirana tehnologija bi mogla značajno služiti nepristupačnim područjima čak i u vrijeme pandemije ili rata.

Sljedeći korak je uvođenje poboljšanog hirurškog sistema u vojsku. Iako možda neće moći doći fizički do njih, hirurzi će moći poslati detaljne instrukcije robotima, koji će potom izvoditi proceduru bez problema.

Nova verzija Da Vinci robota je telehirurgiju odvela korak dalje, što bi moglo uveliko poslužiti u svijetu kada je to potrebno. Roboti ponovo spašavaju situaciju.

Izvor: Klix. ba

Related posts