Kina planira lansirati konstelaciju Honghu-3 od 10.000 satelita

Satelitska konstelacija Starlink, koja je u vlasništvu američkog milijardera Elona Muska, dobit će rivala iz Kine.

Starlink je do 24. aprila 2024. godine lansirao oko 5.784 satelita, dok Musk planira povećati svoju konstelaciju na do 42.000 satelita u niskoj orbiti Zemlje. Njegov konačni cilj je da ponudi “jeftini” internet na udaljenim lokacijama širom svijeta.

Međutim, iz Kine stiže konkurencija. Kompanija Shanghai Lanjian Hongqing Technology Company ili Hongqing Technology povezana s privatnim proizvođačem raketa Lanspaceom, ulazi na scenu sa svojom konstelacijom Honghu-3.

SpaceNews piše da je kompanija zatražila dozvolu Međunarodne unije za telekomunikacije 24. maja kako bi rasporedila ovu konstelaciju širom 160 orbitalnih ravnina.

O vremenskim okvirima lansiranja satelita nisu otkriveni detalji. Honghu konstelacija je treća velika inicijativa u Kini s ciljem kreiranja velikih satelitskih konstelacija u svemiru. Prethodno su se pojavila dva velika kineka prijedloga mega konstelacija, a to su nacionalni plan Guowang i G60 Starlink.

Kompanija Hongqing Technology ima bazu u Šangaju i poznata je po vojoj tehnologiji pogona s Hall potisnicima, a njen plan je da se proširi novom lokacijom za proizvodnju satelita u Wuxi Cityju. Njen Jinqu-200 kriptonski potisnik Hallovim efektom uspješno je testiran na satelitu Honghu-2, koji je lansiran u decembru pomoću Landspaceove rakete Zhuque-2.

Šangaj postaje komercijalni centar za svemirski razvoj zahvaljujući G60 Starlink projektu i kineskoj cjelokupnoj nacionalnoj viziji koja se odnosi na vodeću satelitsku internet infrastrukturu.

Nekoliko komercijalnih raketnih kompanija u Kini se priprema za lansiranje satelitskih konstelacija u orbitu. Pored Landspacea, tu su Space Pioneer, Galactic Energy, iSpace i druge kompanije, a svi oni su u utrci da “zgrabe” ove projekte.

Landspace napreduje u razvoju svoje rakete Zhuque.3, koja je višekratna i napravljena od nehrđajućeg čelika, a kao gorivo koristi metan i tekući kisik. Očekuje se da će ova raketa prvo lansiranje obaviti 2025. godine. U izvještaju se dodaje da će moći ponijeti teret ili satelite ukupne mase oko 21.000 kg.

Kako bi podržala ambiciozne planove, Kina gradi novu komercijalnu svemirsku luku u blizini Wenchanga. Ova svemirska luka će povećati kapacitet Kine za lansiranja kako bi se zadovoljili zahtjevi ovih mega konstelacija.

Utrka za dominacijom na tržištu satelitskog interneta se zahuktava. S druge strane, ogroman broj satelita predstavlja značajnu prijetnju astronomiju zbog “svjetlosnog zagađenja” i ometanja opservacija. Astronomi su zabrinuti da će sjaj ovih satelita ometati posmatranje noćnog neba. Sateliti stvaraju svjetlosne pruge koje mogu zakloniti pogled na zvijezde i druge vremenske objekte. Oni će također otežati snimanje jasnih fotografija svemira.

Pored toga, sateliti će prolaziti kroz vidna polja teleskopa, no to nije sve.

Hiljade Starlink satelita već se nalaze u orbiti te postoje planovi za lansiranje još desetine hiljada, a predviđa se da će se rizik od sudara u niskoj Zemljinoj orbiti značajno povećati u narednim godinama.

Izvor: Klix.ba

Related posts