Kina odobrila svoju prvu vakcinu protiv koronavirusa

Nakon Rusije i Kina je odobrila svoju vakcinu protiv koronavirusa. Ovo cjepivo je razvijeno u saradnji s kompanijom CanSino Biologics i Institutom za biotehnologiju Akademije vojno-medicinskih nauka.

Prema pisanju italijanskih dnevnih novina Corriere Della Sera koje se pozivaju na kineski državni medij CCTV, ovo odobrenje je korak naprijed da se omogući masovna proizvodnja vakcine. Odobrenje se desilo još 11. augusta, ali je obznanjeno danas. Kinezi smatraju da je odobrenje potvrda efikasnosti i sigurnosti vakcine.

Predstoji treća faza testiranja vakcine koja podrazumijeva testiranje na velikom broju ljudi. U prvoj fazi je testirana na nekoliko desetaka dobrovoljaca, a u drugoj fazi na nekoliko stotina ljudi. U trećoj fazi će vakcina biti testirana na nekoliko hiljada osoba.

Italijanske dnevne novine su podsjetile da 160 kompanija širom svijeta trenutno radi na razvoju vakcine protiv koronavirusa. Amerikanci i Britnaci su najviše odmakli u razvoju vakcine, ali za razliku od Rusije i Kine nisu objavili da su uspjeli napraviti u potpunosti sigurnu i učinkovitu vakcinu.

Izvor: Klix.ba

Related posts