Kina napala SAD zbog izbora u Tajvanu: Jako ste pogriješili...

Kina je optužila SAD za slanje “jako pogrešnog signala separatističkim snagama” koje se zalažu za nezavisnost Tajvana nakon rezultata izbora u subotu u kojima je pobijedio Kini nesklon Wiliam Lai (Ching-te).

“Snažno osuđujemo i snažno se protivimo tome te smo uputili ozbiljne prigovore američkoj strani”. poručila je Kina.

Dodali su kako se čvrsto protive da SAD “ima bilo kakav oblik zvanične interakcije s Tajvanom”, kao i “bilo kakvom miješanju u tajvanske poslove, pod bilo kojom isprikom”.

Zatražili su od SAD-a da se strogo pridržava načela jedne Kine, prenosi Index.

Američki državni sekretar Antony Blinken poslao je novoizabranom tajvanskom predsjedniku Williamu Laiju poruku čestitki nakon rezultata.

Peking je tu poruku nazvao kršenjem obveze Washingtona da održava samo nezvanične veze s Tajvanom.

Lai je, podsjetimo, obećao zaštititi Tajvan od sve agresivnije Kine, ali je kazao i da se zalaže za mir. S druge strane, Peking Tajvan vidi kao svoj teritorij i žestoko se obračunava sa svakom vladom koja kaže drugačije.

Poruke čestitki novom lideru Tajvana stizale su iz cijelog svijeta nakon izbora, uključujući i Blinkenovu. Američki šef diplomatije naglasio je partnerstvo između Taipeija i Washingtona, za koje je rekao da je ukorijenjeno u demokratskim vrijednostima.

“Radujemo se saradnji s dr. Laiom i tajvanskim liderima svih strana kako bismo unaprijedili naše zajedničke interese i vrijednosti”, rekao je u izjavi. Blinken je također naglasio da su SAD, jedan od najvećih saveznika Tajvana, “posvećene održavanju mira i stabilnosti između dvije strane tjesnaca”.

Glavni američki diplomat kazao je i da bi takva saradnja trebala “unaprijediti naš dugogodišnji neslužbeni odnos” i biti “u skladu s američkom politikom jedne Kine”.

SAD priznaje i ima službene veze s Kinom, a ne s otokom Tajvanom, koji Kina vidi kao odcijepljenu pokrajinu koja će se jednog dana ujediniti s kopnom.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts