Katolička škola Bihać i dalje bez podrške

Katolički školski centar u Bihaću dobio je odbijenicu od Ministarstva obrazovanja na njihov zahtjev o sufinansiranju dva odjeljenja Srednje medicinske škole koju imaju. Tretirani kao privatna ustanova, biće im sufinansirano samo osnovno obrazovanje i troje nastavnika Gimnazije Katoličkog školskog centra.

Loše poruke

Don Slavo Grgić, ravnatelj Katoličkog školskog centra u Bihaću “Ivan Pavao Drugi”, kazao nam je da je razočaran s obzirom na to da su čak i predstavnici Kantona i države imali sa njima produktivan sastanak u Banjoj Luci, gdje je bilo dogovoreno da se prevaziđe problem. A problem je što Skupština USK-a, Vlada Kantona i Ministarstvo obrazovanja spore ispravnost registracije Katoličkog školskog centra te su poslanici u Skupštini donijeli odluku kojom su prestali finansirati Srednju medicinsku školu u ovoj ustanovi. Uprava škole, nastavnici i roditelji smatraju da je sve ovo usmjereno protiv njih iz političkih razloga, a o problemu će se morati raspravljati na najvišem nivou između dvije države.

– Mi smo ovo podigli na viši nivo, upoznata je i predsjednica Hrvatske, tako da Vlada Kantona mora porazmisliti o ovome. Mi smo jedina katolička škola u Federaciji koja se diskriminira, a svi naši osnivački akti jednaki su kao i u dvadesetak drugih katoličkih škola u BiH koje se kao škole sufinansiraju sa budžeta, napomenuo je ravnatelj Grgić.

Podršku ovoj školi osim roditelja javno je dao još samo gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

– Ne znam stvarno šta je motiv, ovo je jedina novosagrađena škola u Kantonu u zadnjih 25 godina. Investitori su uložili više od pet miliona maraka i možda nekome i to smeta ili želi da gazduje nad ovim. Ne mogu zamisliti da ima netolerancije ili politikantstva, a ima svega toga. Siguran sam da će KŠC prevazići ove probleme kad-tad, ali mi je krivo što je ostalo zapisano u istoriji Bihaća da je neko radio protiv Katoličkog školskog centra i da se ustanova nastojala zatvoriti. Ako dva puta Skupština Kantona, kao najviši zakonodavni organ, vanredno raspravlja o nekoj školi, a pogotovo o Katoličkom školskom centru, onda to nije nikako dobro. Nije dobro jer više od dvadeset godina niko se ne bavi korupcijom u školama i odlaskom mladih ljudi, ali se svi bave sudbinom katoličke škole, kazao nam je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Boli diskriminacija

Uprava škole koja je zaprimila zahtjeve za upis u dva razreda medicinske neće odustati od početka školske godine, iako nije riješeno sufinansiranje. Vjeruju da će se na neki način sve riješiti u hodu, ali ostaje gorak okus zbog neizvjesnosti na koju su natjerani.

Na sastanku nastavnog osoblja u zbornici Katoličkog školskog centra bilo je emotivno. Jedna nastavnica, koja je ujedno i roditelj učenika ove škole, kazala je da ih najviše boli diskriminacija. Prema njima kao osoblju, kao roditeljima, ali što je najgore i prema djeci.

A jedina su novosagrađena škola u Bihaću. Osnivač i investitor Banjalučka biskupija zbog svega je zaustavila i izgradnju sportske dvorane za školu, a za koju su sve dozvole već bile uplaćene.

/oslobodjenje.ba

Related posts