Katedralu Notre Dame u Parizu nagriza zub vremena, potrebna hitna restauracija

Jednoj od najpoznatijih katedrala na svijetu, opisanoj i u sjajnom romanu Victora Hugoa “Zvonar crkve Notre Dame”, potrebna je hitna restauracija i francuska vlada traži donacije kako bi obezbijedila sredstva za obnovu.

Parižani vjeruju kako bi Victor Hugo bio zaprepašten da vidi razaranje uzrokovano starenjem, zagađenjem i vremenskim uslovima na svojoj voljenoj katedrali Notre Dame koja krasi centar Pariza.

Ovaj popularni francuski romanopisac napisao je roman 1831. godine kako bi privukao pažnju na gotsku arhitekturu čiji značaj je u njegovo doba često bio umanjen, a ljepota unakažena modernom arhitekturom.

Kolosalno arhitektonsko dostignuće za čiji završetak je trebalo cijelo stoljeće nalazi se na UNESCO-voj listi Svjetske baštine i godišnje privlači od 12 do 14 miliona posjetilaca.

Francuska vlada ulaže oko 2 miliona eura svake godine za radove na održavanju katedrale, ali lista stvari koju je potrebno konzervirati raste.

Glave na gargojlima (statue raznih bića na katedrali) koje su bile otpale nisu adekvatno pričvršćene, negdje nedostaju dijelovi kamena i dekorativni detalji.

Pariz traži donacije od UN-a kako bi imali dovoljno sredstava za radove.

“Državni fondovi nisu dovoljni, a stanje u kome se katedrala nalazi veoma je zabrinjavajuće, hitno su potrebni veći popravci”, rekao je Andre Finot, glasnogovornik katedrale.

Nadaju se i privatnim donacijama Francuza i Francuskinja, jer, kako je Finot rekao, “oni moraju biti svjesni nevjerovatnog naslijeđa koje imaju”.

Related posts