Kantonalni sud u Bihaću: Sanela Dračić osuđena na 4 godine zatvora!

Pred Kantonalnim sudom danas je izrečena presuda  Saneli Dračić, nekadašnjoj blagajnici ŠPD US šume, za koju je utvrđeno da je u periodu od 2010-2012. godine  počinila krivično djelo pronevjere čime je sebi pribavila značajnu imovinsku korist. Tužilaštvo je dokazalo da se radi o 134.000 maraka pa je Dračić, shodno tome,  osuđena na četiri godine zatvora. Prema riječima sudije Fikreta Hodžića i ova presuda potvrđuje odgovornst sudova u borbi protiv korupcije u našem društvu.

Pored predmeta  i optužnica za krivična djela u ŠPD  USK šume, koji se vode ili su završeni pred općinskim sudovima, slučaj Sanele Dračić medju prvima je koji je danas okončan pred Kantonalnim sudom. Tužilaštvo je  45-godišnju ekonomisticu teretilo da je u periodu od 1.1.2010-do 31.7.2012. godine radeći na poslovima blagajnika u podružnici ovog poduzeća u Bosanskom Petrovcu  sebi pribavila materijalnu korist od 134.000 maraka.Iako ovo poduzeće nekadašnju radnicu tereti za iznos od preko 200.000 maraka vještaci Tužilaštva su potvrdili prvi iznos.

Sudsko vijeće   uz kaznu zatvora izreklo je  i mjeru zabrane rada na ovim i sličnim poslovima  u trajanju od 3 godine, te naknadu materijalne štete u iznosu od 134.000 maraka.

Nakon presude sudija Fikret Hodžić osvrnuo se i na suđenje nekadašnjoj upravi   i tadašnjem direktoru Đevadu Muslimoviću koje je u završnoj fazi. Korupcija i organizirani kriminal u ovom poduzeću bilo su pogodno tlo za počinjenje  ovih krivičnih djela, što je dokazano i u slučaju Sanele Dračić.Time je pred sudovima i najveća odgovornost da svojim radom suzbije ovakve pojave koje nagrizaju bh. društvo, na kraju presude istakao je sudija Hodžić.

 

Rtvusk.ba

Related posts