Kanton gori, vlast se češlja

“Dnevni red za sutra zakazanog skupštinskog zasjedanja predstavlja nemoć vlasti da se suoči sa stvarnim problemima u Unsko-sanskom kantonu. Dok uposlenici Kantonalne bolnice svakog mjeseca sa neizvjesnošću čekaju isplatu zarađene plaće jer je postalo pravilo da se račun KB blokira najmanje jednom u dva mjeseca, dok se uposlenici ŠPD-a „Unsko-sanske šume“ pitaju zašto po prvi put otkad postoji ovo preduzeće neće dobiti regres, dok se prosvjetni radnici pitaju zašto jedini među budžetskim korisnicima nisu zaslužili povećanje plaća, dok skupštinski zastupnici već treću godinu čekaju priliku da na dnevni red dobiju izvještaj o izvršenju budžeta za protekle godine, dok veći broj kadrova koje je imenovala aktuelna Vlada čeka svoj red na optuženičkim klupama, dok se u Skupštini Kantona ne zna koliko Klubova poslanika postoji, ko kome pripada i ko podržava Vladu Unsko-sanskog kantona, vlast nam poručuje da problema nema i da budemo „ležerni“.

Duboko svjesni problema koje su proizveli, ali istovremeno lišeni osjećaja objektivne odgovornosti, vladajuća garnitura u Kantonu predvođena NES-om i SDP-om se svim snagama trudi da skupštinskih zasjedanja bude što manje, a kada ih ne mogu izbjeći da na dnevnom redu ne bude materijala koji bi otvorili raspravu o gorućim pitanjima u Unsko-sanskom kantonu.

Građani zaslužuju biti informirani i dobiti adekvatne odgovore od strane onih koji su prije skoro tri godine preuzeli punu odgovornost za funkcioniranje kantonalnih institucija. Od najava unaprijeđenja privrede, obrazovanja, stranih investicija, konsolidacije javnih preduzeća, racionalizacije troškova, razvoja turističkih potencijala, sistemske borbe protiv korupcije i zadržavanja mladih ostali su poništeni javni pozivi za podršku privredi, Univerzitet sa nikad manje studenata i već dugo bez upravljačkih struktura, veći broj kantonalnih preduzeća i ustanova u najvećoj finansijskoj dubiozi u zadnjih 25 godina, skupe kirije u privatnim objektima za vladine institucije i najveći broj ikad potvrđenih optužnica protiv dužnosnika vladajuće garniture. Suvišno je zaključivati kako se takav ambijent odražava na mlade ljude u Unsko-sanskom kantonu.

U smislu odgovornosti i upravljanja vlast u našem kantonu više i ne postoji. Postoje imenovani funkcioneri koji radi očuvanja vlastitih pozicija i privilegija simuliraju vlast i nisu u stanju donijeti nijednu ozbiljnu odluku. Posljedica takvog stanja je da Unsko-sanski kanton tone u, ne samo političku, nego i ekonomsku, socijalnu i svaku drugu krizu”, navodi se u saopćenju Kluba poslanika SDA u Skupštini USK.

Related posts