Kalifornija korak bliže otcjepljenju od SAD-a

Kalifornija je otišla jedan korak dalje u namjeri da se otcjepi od Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Pripadnici pokreta „Calexit“ su u četvrtak dobili zeleno svjetlo za prikupljanje potpisa koji su potrebni za nastavak aktivnosti na realizaciji tog cilja. Skupina koja stoji iza ovog prijedloga, poznata kao „Yes California“ pred sobom ima šest mjeseci da prikupi potrebne potpise. Ukoliko uspiju u toj namjeri, građani bi se u konačnici glasanjem izjasnili o „Calexitu“, što bi, ukoliko pridobiju volju većine, moglo značiti ukidanje ustavne odredbe koja predviđa da je Kalifornija neodvojivi dio Sjedinjenih Država, te da je Ustav SAD-a vrhovni zakon.

Priča oko otcjepljenje Kalifornije je započela uporedo sa kandidaturom Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a.

– Kalifornija i Amerika imaju različitu kulturu. Donald Trump ovdje nikada ne bi bio kandidat, pa čak ni nominovan u okviru stranke. Treba li nam veći dokaz od toga? – kazao je glasnogovornik skupine „Yes California“ Marcus Ruiz Evans.

Pobornici otcjepljenja smatraju da mnoge susjedne američke države žive na račun Kalifornije, koja je, vjeruju oni, ekonomska supersila. Za konačno otcjepljenje će im, međutim, trebati odobrenje ostalih američkih država. To, ipak, ne brine zvaničnike skupine „Yes California“.

– Postoji mnogo dokaza koji sugerišu da 35 država koje su glasale za Trumpa ne dijele naše vrijednosti i ne vole Kaliforniju. Oni ne vole imigrante, ne vole različite akcente. Ne vjeruju u LGBT prava i ženska prava – kazao je Evans.

faktor.ba

Related posts