Kako su “mine iznenađenja” odnijele dva života u Bihaću

Iako su se ubistva Jasmine Koričić i Sabine Dulić desila u razmaku od tri godine, nekoliko slučajnosti ih povezuje

U ponedjeljak u Kantonalnom sudu u Bihaću pred sudskim vijećem kojim predsjedava Edina Arnautović bit će održan glavni pretres u predmetu protiv Muhameda Budimlića iz Cazina.

On je optužen za ubistvo bihaćke advokatice Jasmine Koričić u februaru 2015. podmetanjem eksplozivne naprave na vrata ureda. Uz ubistvo tereti se i za krivično djelo u sticanju za izazivanje opće opasnosti, te za posjedovanje bombi.

Mina iznenađenja

Vještaci za eksplozive i balistiku iz FMUP-a do u detalje su rekonstruisali događaj i samu napravu koja je okarakterisana kao mina iznenađenja.

Bomba je bila u čaši sa izvučenim osiguračem spremna da se aktivira na svako pomjeranje. Čaša je bila privremeni osigurač.

– Ovakvu minu iznenađenja samo je stručno lice moglo osmisliti, ovakve stvari se uče u ratu, a ne iz literature, posvjedočio je Salko Bidžević, stručnjak za eksplozivne naprave.

Podsjetimo, Tužilaštvo USK-a tereti Budimlića da je izvršilac ovog ubistva, a utvrđen je motiv da je Budimlić htio da se osveti advokatici, jer je ona na sudu zastupala njegovu suprugu, koju je on u više navrata pretukao, te kada je u konačnici na ročištu izgubio dio imovine u brakorazvodnoj parnici, zaprijetio je pokojnoj advokatici.

No, tokom suđenja je bilo očito da Tužilaštvo ne spori činjenicu da se u izvršenju ovoga krivičnog djela uključilo još jedno nepoznato lice. Naime, odbrana je za Muhameda Budimlića kazala da nije bio u ratu, da nije služio vojsku te da nema nikakvog stručnog znanja o eksplozivima. Također, u ostacima prilikom stručne DNK analize pronađeni su tragovi koji se podudaraju sa Budimlićevim brisom i još jednom nepoznatom osobom.

Da li se radi o sumnjivcu koji je van domašaja zakona, a koji je stručan za takve naprave, pred vijećem je da ustanovi. Podsjećamo, ovo nije prvi slučaj u Bihaću da se desilo ubistvo postavljanjem mine iznenađenja.

Naime, u maju 2012. godine na pijaci u Bihaću za štandom sa jagodama poginula je mlada Bišćanka Sabina Dulić, čije ubistvo do danas nije razjašnjeno.

Ona je otvorila suncobran u kojem je bila postavljena mina iznenađenja, te je poginula na licu mjesta.

Iako su se oba ubistva desila u razmaku od tri godine, ne nedostaje zanimljivih slučajnosti koje ih povezuju. Naime, obje eksplozije desile su se u Prekounju u Bihaću, u razdaljini od stotinjak metara i u oba slučaja tužiteljica je bila Azra Ibrahimpašić.

Nakon neuspjelog pokušaja rješavanja prve eksplozije, Tužilaštvo joj je delegiralo i drugi slučaj – eksplozije kod advokatskog ureda, vjerujući da bi na neki način mogli biti povezani. Uz to, tužiteljica Ibrahimpašić već je duboko u istrazi o eksplozivnim napravama.

No, iako porodica Koričić prati ovo suđenje i ima nadu da će joj sud donijeti pravdu, porodica Dulić takvu satisfakciju nema.

Demir Dulić iz Srbljana kod Bihaća svake godine na mjestu eksplozije obilježava dan pogibije sestre Sabine. On je uporan, obilazi policijske i tužilačke urede redovno tražeći odgovor na pitanje ima li ikakvih pomaka.

Slučaj je često dodjeljivan drugim istražiteljima i stručnjaci iz FUP-a u više navrata su vršili biološke analize tragova.

– Još ne znamo ko je odgovoran za ubistvo Sabine. U mislima prolazim sve to ponovo, nebrojeno puta sam istražnim organima davao izjave, nastojao im pomoći maksimalno, a opet, trudim se da ne dozvolim da slučaj odlože, ispričao nam je Demir Dulić.

Pet dugih godina je prošlo, a novih tragova nema, ubica sa minom iznenađenja kao da je u zemlju propao.

Ipak, porodica Dulić smatra da su ovo potpuno dva odvojena događaja, mada je čudno da u Bihaću postoje dva slučaja ubistva na isti način.

– Kako vrijeme odmiče, sve sam sigurniji da je moja sestra žrtva bezumnog akta terorizma, smatra Demir.

Njegova majka je umrla od tuge, tačno 60 dana nakon pogibije Sabine. Otac je također obolio i Demir se nada samo još to da će mu jednog dana saopćiti da je krivac pronađen.
Demir nije zadovoljan, jer zna da ubica još slobodno hoda.

– On je tu, među nama. Možda ga ja i sretnem, ali ne znam ko je, možda ga i ne viđam, ali vjerujem da je u gradu. Mislim da to nije ugodna pomisao da među nama živi neko ko je u stanju postaviti bombu na pijacu, pa taj je onda u stanju postaviti bombu i usred škole. Znate, policija na kraju svake godine daje ocjenu da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće, ali kakva je to poruka ako nisu riješili ovaj slučaj teškog krivičnog djela ubistva ni nakon 5 godina, pita Dulić.

Čeka se kraj

U međuvremenu, građani Bihaća iščekuju i završetak suđenja za ubistvo advokatice Jasmine Koričić, nadaju se da će njihovim okončanjem mnogo toga biti jasnije te da se u Bihaću nikada više neće ponoviti eksplozija sa smrtnim posljedicama.

/oslobodjenje.ba

Related posts