Turci na referendumu podržali Erdoganove ustavne reforme

Vrhovna izborna komisija Republike Turske prebrojala je 98,4 posto glasačkih listića na kojim su se građani izjasnili o ustavnim promjenama kojim je predviđeno povećanje ovlasti predsjedniku.
Prema posljednjim informacijama 51,3 posto birača dalo je podršku turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu za ustavne promjene koje bi mu između ostalog omogućile i ostajanje ne poziciji predsjednika sve do 2029. godine. Na drugoj strani, 48,6 posto glasača bilo je “protiv”.

Preliminarni rezultati glasanja:

Za ustavne promjene: 24.681.077 stanovnika (51,3 posto)
Protiv ustavnih promjena: 23.417.320 stanovnika (48,7 posto)

Zanimljivo je da na glasanju Erdogan nije dobio većinsku podršku glasača iz Istanbula, Ankare, Antalye i Izmira. Na drugoj strani, ustavne promjene najviše su podržali stanovnici gradova poput Bayburt, Aksaray i Bingolu.

Riječ o referendumu koji će kao rezultat imati promjenu političkog sistema zemlja na način na da će parlamentarni sistem zamijeniti predsjednički s ciljem, kako navodi Erdogan, modernizacije zemlje.

Ustavnim promjenama predviđeno je ukidanje funkcije državnog premijera, povećavanje broja zastupnika u Parlamentu Turske sa 550 na 600 i omogućavanje svih građanima ove zemlje da se sa napunjenih 18 godina kandiduju na izborima.

Predsjedniku Turske bit će date ovlasti da imenuje ministre u vladi, donosi uredbe, vrši odabir viših sudaca i raspušta parlament. U prijevodu, novi sistem ukinut će ulogu premijera i koncentrisati moć u rukama predsjednika čime će kompletna državna birokratija bit stavljena pod njegovu kontrolu.

Po novom ustavu, predsjednik države neće morati napustiti svoju političku stranku, kao što je sada slučaj, a uvest će se i funkcija potpredsjednika države.

Reformama je također predviđeno da se predsjednički i parlamentarni izbori održe zajedno 2019. te da predsjednik ima pravo na dva petogodišnja mandata, ali se u to vjerovatno ne bi računao Erdoganov postojeći mandat.

Mediji prenose da je na referendumu o ustavnim promjena u Turskoj zabilježena izlaznost od 86 posto od ukupnog broja registrovanih birača.

klix.ba

Related posts