Kako spriječiti pregrijavanje mobitela

Do pregrijavanja telefona može dovesti i dugotrajno igranje igrica ili razgovaranje, a ni visoke temperature ne pomažu.

Da biste telefon ohladili, stavite ga u način rada u avionu i prestanite upotrebljavati aplikacije s intenzivnim korištenjem procesora poput igara, piše Time.

Izvadite svoj telefon iz džepa

Ako su temperature visoke, ne biste trebali držati telefon u džepu jer ga to dodatno grije. Baš kao i tokom punjenja, bolje je da ga odložite na mjesto dobro zaštićeno od sunca i topline. U najgorem slučaju, pregrijana baterija može procuriti ili se zapaliti, što je ozbiljan rizik.

Nemojte ostavljati svoj telefon u automobilu
Automobil djeluje poput staklenika tokom toplog dana – jedna nedavna studija otkrila je da automobil koji je parkiran na suncu na 35 stepeni može doseći temperaturu od 47 stepeni u samo sat vremena. Apple preporučuje da ne upotrebljavate iPhone ako je temperatura iznad 35 stepeni i kaže da ga ne smijete čuvati na mjestu gdje je više od 40 stepeni. Drugi proizvođači smartphonea preporučuju slične mjere.

Ne punite telefon na mjestu izloženom izravnom sunčevom svjetlu

Kao što vjerovatno znate, punjenje telefona može uzrokovati zagrijavanje. Ako telefon ostavite na mjestu koje je izloženo izravnoj sunčevoj svjetlosti dok se puni, to može dovesti do toga da se telefon zagrije mnogo brže nego što bi inače.

Ne punite telefon dok je pod jastukom

Iz istog razloga, ne smijete ostavljati svoj telefon pod jastukom, dekom ili drugim materijalom koji ga može zagrijati. Ako je u prostoriji ili na otvorenom vruće, toplina koju mobitel stvara dok se puni može se popeti na opasnu razinu. Svakako napunite telefon u hladu, po mogućnosti na tvrdu, hladnu površinu.

Nemojte stavljati telefon u frižider

Iako se čini kao savršeno instant rješenje, nemojte stavljati mobitel u zamrzivač ili frižider bez obzira na to koliko je topao. Brze promjene u temperaturi također su loše za vaš telefon, posebno zbog kondenzacije vlage unutar telefona. Bolje je rješenje da mobitel isključite i ostavite ga na hladnom mjestu neko vrijeme dok se njegova toplina ne vrati na sobnu temperaturu, piše tportal.

Related posts