Kako se vlast sjeća bihaćkih boraca?

“Stranka demokratske akcije (SDA) Unsko-sanskog kantona uputila je čestitku pripadnicima 501. Slavne i 502. Viteške brigade u povodu dvadeset i devete godišnjice od formiranja navedenih brigada Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

Podsjećanja radi, tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata bihaćke brigade bile su važan bedem u odbrani Bihaćkog okruga. Kroz njihove redove prošlo je između osam i po i devet hiljada boraca. Između devet stotina i hiljadu njihovih pripadnika položili su svoje živote za slobodu.

Upravo navedena činjenica razlog je da ih se svake godine i u svakoj prilici sjetimo. Ne možemo ostati nijemi i posmatrati hladnokrvno odustajanje od podsjećanja na najbolje sinove Bihaća. A upravo vladajuća garnitura na kantonalnom nivou takav scenarij priželjkuje i na njemu aktivno radi.

Voljeli bismo biti u krivu ali činjenica je da dvije godine Vlada Unsko-sanskog kantona i Ministarstvo boraca ne obilježavaju manifestaciju “Dani bihaćkih brigada” čime ni minimumom dostojanstva ne odaju poštu svima onima koji su položili živote za domovinu Bosnu i Hercegovinu.  

Slijedi izborna godina. Vjerujemo da će tada ovakve i slične manifestacije, više nego ikada, biti potrebne Vladi USK koju predvodi NES za realizaciju svojih zacrtanih izbornih ciljeva. Na tom putu, red bi bio da ih podsjetimo na njihovu “brigu” oko sjećanja na najvažnije dane Bihaća u njegovoj modernoj historiji”, navodi se u saopćenju KO SDA USK.

Related posts