Kako pomjeranje sata utječe na naše zdravlje

Uoči dolaska zimskih dana, svake godine vraćamo kazaljke na našem satu – jedan sat unatrag. Ove godine to “pada” na 29. oktobar, odnosno na zadnju nedjelju u oktobru kada spavamo jedan sat duže.

Mrzite pomicanje sata? Vjerujte, niste jedini koji se tako osjećaju. Pomicanje kazaljki za jedan sat unaprijed ili tokom zimskog računanja vremena unatrag, može loše utjecati na vaše zdravlje, a to potvrđuju i naučnici.

Glavna prednost kod pomicanja kazaljki na satu navodi se ušteda energije, ali brojni ljekari upozoravaju kako ono loše djeluje na sveukupno zdravlje ljudi i životinja, što rezultira glavoboljom, hroničnim umorom i nesanicom.

Svako ometanje sna utječe na zdravlje, pa stoga ne čudi da jedan sat manje sna može izazvati i srčani udar!

Studija provedena u bolnici William Beamont u Michiganu zabilježila je na dan proljetnog pomicanja sata čak 71 posto više srčanih udara nego samo sedam dana ranije, dok se u narednoj sedmici jednu broj srčanih povećao za 17 posto!

Američki časopis za kardiologiju pokušao je odgovoriti na pitanje zašto se uslijed proljetnog pomicanja sata događaju takve drastične promjene u organizmu. Bilo kakvo ometanje bioritma i sna, kao i manjak sati sna podižu nivo hormona kortizola, te krvni pritisak što ima utjecaja na srce.

Kako utječe na mozak? U drugoj studiji dokazano je da učenici u sedmici poslije promjene lošije rješavaju ispite. Internetske tražilice, pak, bilježe povećanu potragu za zabavnim sadržajima, pa čak i tokom radnog vremena. Treba upamtiti da je tijelu potrebno i sedam dana da se oporavi od tjelesnog i mentalnog šoka zbog promjene vremena, pa valja biti na oprezu i usporiti dnevni ritam što je više moguće.

Između ostalog, možda biste mogli usporiti i svoj automobil, jer isto tako prijašnja studija je pokazala da se pomicanje sata povezuje i s većim brojem nesreća nekoliko dana od promjene.

Zanimljivo je napomenuti da jesenska promjena vremena, koja posebno godi spavalicama, ipak nema takve drastične učinke na zdravlje, osim manjih problema sa snom i nesanice. Možda zato što se “na poklon” dobiva jedan sat više – koji obično mnogi – prespavaju!

Related posts