Kako je SBB mijenjao mišljenje: Od "nema teoretske šanse sa SDA" do "državničkog pristupa"

“Meni i mojoj porodici bit će olakšanje da ne budem član Predsjedništva BiH, jer ću se posvetiti drugim stvarima, kao što su razvoj Avaza i izgradnja novog tornja koji će biti visok 200 metara. SBB će biti konstruktivna opozicija“, rekao je Radončić u izbornoj noći nakon što je i zvanično priznao poraz u utrci za člana Predsjedništva BiH.

Samo nekoliko dana poslije potvrdio je ranije izneseni stav još odlučnije poručujući da broj glasova koje je osvojila Stranka demokratske akcije (SDA) zapravo ne predstavlja volju birača, tvrdeći kako je izborni proces u našoj zemlji kompromitovan.

Ne postoji ni teoretska šansa da SBB koalira sa SDA. U ovom trenutku je najvažnije dokumentovati brutalnu izbornu krađu i zatražiti sankcionisanje naredbodavaca, organizatora i realizatora falsificiranja izborne volje građana”, rekao je Radončić 12. oktobra 2018. godine.

Mogući ulazak SBB-a u koaliciju prvi je najavio predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović još 8. novembra 2018. godine ističući kako odnosi SDA i SBB-a nisu bili loši, već je bio loš odnos Fahrudina Radončića prema rukovodstvu SDA.

Sutradan, dakle 9. novembra 2018. godine, oglasio se Radončić optužujući Izetbegovića da je izvršio zamjenu teza te da je SDA stajala iza, kako kaže, montiranih procesa protiv njega. Istakao je kako “SDA treba definitivno da ode s vlasti” s obzirom na to da je njen kadar uništio BiH. Podsjetio je da su koalicioni odnosi SDA i SBB-a pokvareni zbog privatizacije Fabrike duhana Sarajevo (FDS) i Bosnalijeka, kompanija u kojima se trenutno dešava haos.

“Njima je vrijeme da kao korumpirana i potrošena vlast, stara 25 godina, odu u opoziciju“, rekao je Radončić 9. novembra 2018. godine.

U jeku priče o tome da li će Bosanskohercegovački blok, koji čine SDP, DF i Naša stranka, pristati da pregovara sa SDA i HDZ-om o formiranju vlasti Radončić se sastao s liderima ovih stranaka Nerminom Nikšićem, Željkom Komšićem i Predragom Kojovićem. Nakon sastanka predsjednik SBB-a obratio se medijima, a na pitanje novinara o poziciji SBB-a ukoliko bi se SDA našla u koaliciji na bilo kom nivou, Radončić je odgovorio da bi SBB u tom slučaju bio opozicija.

“Mislim da u takvom raspletu situacije, koji je legitiman i legalan, SBB treba biti ono što smo i rekli, lider opozicije. Mi zaista nemamo ništa protiv tog rješenja”, rekao je Radončić 29. novembra 2018. godine.

Još krajem decembra 2018. godine počelo se spekulisati kako će SBB zajedno s PDA na nivou entiteta Federacija BiH ući u koaliciju sa SDA i HDZ-om BiH. Ove spekulacije dodatno je “podgrijao” sastanak delegacija SDA i SBB-a u decembru prošle godine.

“Potpuno odgovorno tvrdim da ništa od tih spekulacija nije tačno. Danas se vodi kurtoazni sastanak delegacija SDA i SBB-a”, rekao je Radončić 25. decembra 2018. godine demantujući navode o mogućoj koaliciji.

Predsjednik SBB-a je sredinom januara 2019. godine žestoko kritikovao mogućnost da Bh. blok uđe u koaliciju sa SDA na nivou države BiH i entiteta Federacija BiH. On je poručio kako njegova stranka neće ulaziti u koaliciju sa SDA prijeteći da će se SBB povući iz vlasti u Kantonu Sarajevo nakon što Bosanskohercegovački blok otkrije javnosti da ide u formiranje vlasti sa strankom Bakira Izetbegovića.

“SBB nema opciju da bude dio vlasti na federalnom i državnom nivou ni sa SDA, ali ni s Bh. blokom. To bi značilo da učestvujemo u igri međusobnog slabljenja pregovaračkih pozicija budućih koalicionih stranaka, odnosno SDA i sa druge strane SDP-a, DF-a i Naše stranke”, rekao je Radončić 18. januara 2019. godine.

Također, Radončić je rekao da SBB smatra da stranke ljevice mogu otići u koaliciju sa SDA, ali SBB-a nema u takvoj priči, odnosno SBB ne želi varati svoje glasače.

Samo nekoliko mjeseci nakon iznesenih tvrdnji da “ne postoji ni teoretska šansa” za ulazak u koaliciju, da “SDA treba otići u opoziciju” te da će SBB biti “lider opozicije” u slučaju da SDA formira vlast, SBB se doveo u situaciju da ipak, kada je riječ o koaliciji sa SDA, tvrdi kako “ozbiljan državnički pristup ne polazi od političkih sujeta”.

O zainteresiranosti za ulazak SBB-a u vlast odlučuje mnogo faktora, kao ishod pregovora s drugim političkim subjektima i nama je, neovisno o poziciji SBB-a, najvažnije da BiH dobije harmoniziranu vladajuću koaliciju u Federaciji BiH i na nivou države koja će se isključivo posvetiti ekonomiji, razvoju, socijalnim problemima, prestanku zloupotreba pravne države, masovnoj izgradnji i životnim temama u koje svakako spadaju i strateški važne euroatlantske integracije i regionalna stabilnost”, rekao je Radončić 14. februara 2019. godine.

Stranka na čijem čelu se nalazi Radončić, a koja je u mandatu od 2014. do 2018. godine bila dio vlasti na državnom i federalnom nivou, ostvarila je loše rezultate na parlamentarnim izborima održanim 7. oktobra 2018. godine. Ukoliko se uporede zvanični izborni rezultati iz 2014. i 2018. godine, lako će se doći do zaključka kako je SBB na nivou Parlamentarne skupštine BiH izgubio 74.404 glasa te 75.375 glasa na nivou Parlamenta Federacije BiH.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH na parlamentarnim izborima 2014. godine SBB je dobio povjerenje 142.003 birača za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a četiri godine poslije tek 67.599 glasača. Još lošiji izborni rezultat SBB je ostvario na nivou Zastupničkog doma Parlamenta FBiH s obzirom na to da je Radončićev politički subjekt 2014. godine osvojio 145.946 glasova, a 2018. godine samo 70.571 glas.

Izvor: klix.ba

Related posts