Kako da prepoznate i liječite ciste na jajnicima?

Ciste su tvorevine – šupljinice ispunjene tečnošću. Mogu se javiti u bilo kom životnom dobu, pojedinačno ili u većem broju, na jednom ili oba jajnika. Ne rastu, uobičajeno, razmnožavanjem ćelija, već se javljaju nagomilavanjem tečnosti iz tkiva. Jedan od najčešćih uzroka nastanka jedne ciste je izostanak pucanja folikula kod ovulacije (folikularna cista). Ovako nastale ciste nazivaju su funkcionalne ciste, jer je ovaj proces dio ovulacije. Osim funkcionalnih postoje i nefunkcionalne ciste jajnika kao što su dobroćudne neoplastične ciste, čokoladne ciste (endometrioza) i inkluzijske ciste.

Folikularna cista (Perzistentni folikul ili Vodena cista na jajniku) je fiziološka cista koja nastaje usljed izostanka pucanja folikula u vrijeme ovulacije. Može narasti i 6 do 7 cm i ponekad izaziva bolove ili pritisak u donjem dijelu stomaka. Obično se povlače same od sebe i rijetko zahtijevaju hirurške intervencije. Lutealna cista je funkcionalna cista žutog tijela koja nastaje tek nakon oslobađanja jajne ćelije iz folikula tokom ovulacije. Ukoliko prilikom ovulacije i pucanja folikula dolazi do snažnijeg krvarenja u šupljinu folikula, nastaje funkcionalna cista koja se naziva hemoragička cista. Na jajnicima nastaju dobroćudne nefunkcionalne ciste razmnožavanjem ćelija jajnika, u procesima koji nisu povezani s ovulacijom, piše Lepota i zdravlje.

Simptomi

Male ciste ne uzrokuju obično nikakve probleme i tegobe. Ponekada možete osjetiti jednostrani bol u stomaku ili neugodan pritisak. Druge ciste, mogu izazvati oštar bol poput uboda nožem, kada se prilikom pucanja sadržaj ciste izlije u unutrašnjost stomaka. Slični iznenadni i jaki bolovi mogu nastati kod uvrtanja velikih cista oko svojih peteljki (torzija ciste). Osim bolova, mogu se javiti nepravilna ili jaka krvarenja. Većina funkcionalnih cista može se uočiti prilikom ginekološkog pregleda, nakon kojeg sledi detaljna ultrazvučna procjena nalaza.

Liječenje

U većini slučajeva se u prvo vrijeme palpacijski i ultrazvučno kontroliše rast ciste, jer se one najčešće spontano povlače (pucaju). Hormonski preparati, kao i kontraceptivne pilule mogu zaustaviti rast i pojavu cista. Međutim, dodatna ispitivanja se preporučuju u sljedećim slučajevima:

– Ukoliko su ciste veće od 4 cm u prečniku i prisutne su više mjeseci;

– Ukoliko brzo rastu;

– Ako nema odgovarajućeg odgovora na terapiju ljekovima;

– Ako stvaraju značajne poteškoće ženi,

– Pri ultrazvučnom pregledu sumnjivo izgledaju.

Vaš ginekolog može preporučiti sljedeća detaljnija ispitivanja:

– Određivanje tumorskih bega u krvi (CA 125, HE4,CA 19-9, CEA, AFP, ß-hCG);

– Pregled veličine protoka krvi kroz cistu (color Doppler ultrazvuk) i izgleda unutrašnjosti ciste (3D ultrazvuk).

Razmatraće se, u krajnjem slučaju, hirurško odstranjivanje cisti (laparoskopija), kada se poslije pregleda i dobijenog materijala postavi definitivna dijagnoza.

Related posts