Kako će se birati kandidat SDA za Predsjedništvo BiH?

Članovi Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), predsjednici općinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija stranke te njeni izabrani zastupnici na državnom i entitetskim nivoima, njih ukupno oko 350, okupit će se 26. maja ove godine na Konvenciji SDA u Sarajevu.

Tog će dana, na koji će SDA ujedno proslaviti svoj 27. rođendan, biti poznato i ime kandidata te stranke za člana Predsjedništva BiH na predstojećim općim izborima.

“Namjera je da tajnim glasanjem, između više ponuđenih kandidata, Konvencija donese konačno opredjeljenje ko će biti kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH”, kazao je za Faktor generalni sekretar SDA Halid Genjac.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je u ranijim javnim istupima isticao četiri imena kao potencijalne kandidate te stranke, a to su Denis Zvizdić, Šefik Džaferović, Safet Softić i Adil Osmanović. Hoće li se upravo njihova imena naći na glasačkim listićima ponuđenim članovima Konvencije, zavisit će, između ostalog, i od njih samih.

“Da li će biti jedno ime manje ili više, to će zavisiti i od kandidata koji su spominjani i njihovog opredjeljenja. Bit će najmanje tri kandidata. Da li će biti više, ja u ovom trenutku ne mogu reći. Svaki član Konvencije će tajnim glasanjem moći zaokružiti jedno ime i pobijedit će onaj sa najviše glasova”, pojasnio je Genjac.

Istovremeno će biti prezentirani najvažniji stavovi iz platforme SDA za predstojeće izbore, a konkretniji detalji vezani za samu Konvenciju bit će utvrđeni na narednoj sjednici Predsjedništva SDA, koja će biti održana ovog utorka.

Related posts