KAD SELO NADMAŠI GRAD: Stanovnici Pištalina uberu na stotine hiljada maraka godišnje

Za bosanskokrupsku mjesnu zajednicu Pištaline, ne bez razloga, kažu da je posebna. Ne samo zbog imena, već i napretka, ali i uređenosti cijelog područja.

Zahvaljujući upravo tome pronalaze i način kako do radnih mjesta. Ovdje se dijeli cazinska i općina Bosanska Krupa, a Pištaline, kako kažu mještani, pripadaju objema. Pištaline imaju najviše penzionera iz Evropske unije, ali se i oni sve više suočavaju sa odlaskom mladih.

Zatvorene brdima, Gomilom s jedne, a s druge strane „Šiljom“ rastegle se Pištaline, najveća bosanskokrupska mjesna zajednica. Svojim uređenim baštama, kućama živopisnih fasada okružene obrađenim njivama, malinjacima, pčelinjacima, sa kojih se godišnje ubere na stotine hiljada maraka prihoda. Prepoznajući resurse najveći broj stanovnika osigurava egzistenciju.

Jedan od njih je i Enis Oraščanin, poljoprivredni proizvođač, koji na svom imanju uzgaja preko stotinu grla krupne stoke,većinom muznih krava.

Još je poput obitelji Oraščanin uređenih i u kooperativnoj proizvodnji uvezanih na desetine proizvođača. A, ovdje gdje su se brda razišla razvio se centar sa Domom kulture, džamijom, centrima za otkup mlijeka. Do jeseni bi trebali završiti i novu školsku zgradu. Riješili su vodosnabdijevanje, putnu infrastrukturu. I među rijetkima imaju Ekološko udruženje.

Mnogo je ovdje penzionera iz Evropske unije. Otud i ova evropska uređenost, ali i problem, koji ni njih ne mimoilazi – odlazak mladih.

Kako kaže Asmir Hadžipašić, predsjednik Savjeta MZ Pištaline, veliki broj ljudi radi u inozemstvu, ali na žalost veliki broj ide i dalje i ima podosta kuća koje nisu aktivne tokom godine.

Mnogo je znamenitosti u Pištalinama za koje se vezuju legende, poput ostataka stare crkve, škole, vode Jarnija-Svetinja koja tokom dana nekoliko puta povećava vodotok. Ipak, najviše privlači ime – Pištaline, i kako je nastalo?

Šemso Hadžipašić nam je kazao da je to područje bilo je puno malih izvora koji su se zvali pišteljci i po tome je mjesto dobilo ime.

Uz sve to čuvaju i tradiciju, poput kovača čiji udarci čekića još odjekuju ispod Gomile. A krivinama dobrog puta spaja se ovdje cazinska i bosanskokrupska općina.

U Pištalinama će vam reći da pripadaju objema.

/rtvusk

Related posts