Kad država ignoriše uspjeh: Mladi bh. fizičari bez podrške nadležnih osvajaju svjetske medalje

Učenici iz Bosne i Hercegovine se već tri godine zaredom s Međunarodne olimpijade iz fizike kući vraćaju sa dvije medalje. Zahvaljujući talentu i predanom radu uspjeha im ne manjka, no sve to nije dovoljno da dobiju podršku nadležnih institucija.

Nedavno je održano državno takmičenje iz fizike, a pet najboljih učenika ostvarilo je pravo predstavljanja Bosne i Hercegovine na 49. međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja će ove godine biti održana od 21. do 29. jula u Portugalu. No, s obzirom na to da Društvo fizičara FBiH djeluje volonterski i da nema podršku nadležnih institucija, pobjednicima nisu uručene nikakve nagrade.

“S obzirom na to da radimo volonterski, mi nemamo mogućnost da ih nagradimo, a pitanje je da li će to uraditi nadležne institucije. Ne mogu garantovati da će informacija doći do nekog ministra koji će se smilovati”, rekao nam je predsjednik Društva fizičara FBiH Benjamin Fetić.

Podsjetio je da je manifestacija “Znanjem u budućnost”, koju je u cilju promovisanja talentovanih učenika iz FBiH organiziralo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, posljednji put održana 2015. godine.

“Nekada je ministarstvo nagrađivalo najbolje učenike i od nas tražilo podatke”, rekao je.

U isto vrijeme nadležne institucije ukinule su sufinansiranje takmičenja zbog čega se problemi Društva fizičara FBiH i djece koja se takmiče svakodnevno gomilaju.

“Teško nam je naći ljude koji su voljni da rade. Da nije nas nekoliko entuzijasta Društvo fizičara FBiH davno bi prestalo raditi, a zaista bi bila šteta da nakon više od 20 godina ta takmičenja budu ukinuta. Učenici već tri godine zaredom na međunarodnoj olimpijadi osvajaju po dvije medalje. To je prije deset godina bilo nezamislivo i predstavljalo je slučajnost, a sada to očekujemo jer smo napravili veliki pomak u radu s djecom”, pojasnio je.

Datum održavanja Međunarodne olimpijade iz fizike u Portugalu sve je bliži, a bh. učenici, umjesto da se spremaju za ovaj događaj na kojem će među najboljima pokazati svoje znanje, moraju razmišljati o načinu na koji će dobiti novac za odlazak na takmičenje.

“Nemamo osigurana sredstva. Uputit ćemo molbe ministarstvima, ali pitanje je da li će se odazvati. Prošle godine smo imali problem, jer su učenici morali sami sebi platiti put. Nekada se neki premijer pojedinačno odluči pomoći – prošle godine je Vlada Tuzlanskog kantona u potpunosti finansirala put jednog takmičara, Vlada Kantona Sarajevo dala nam je neki sitniš, a nešto smo mi sakupili putem donacija. Nepostojanje sistemskog uređenja je veliki problem”, rekao je.

Učenici koji svojim znanjem trebaju predstavljati BiH su razočarani, jer njihov trud i rad bh. vlast ne prepoznaje.

“Da biste otišli na olimpijadu i osvojili medalju vi morate najmanje tri-četiri godine kontinuirano raditi. Konkurencija je prevelika, a naši učenici odlaze među najbolje učenike koji ne brinu o finansiranju odlaska na takmičenje. Naprimjer, učenici iz Hrvatske i Srbije su posvećeni samo radu, jer im njihove države finansiraju sva takmičenja. Mi prvo moramo o tome razmišljati”, poručio je Fetić.

klix.ba

Related posts