Johnson: Riješit ćemo se koronavirusa do sredine 2021.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u petak da će zemlja proći krizu zbog koronavirusa do sredine 2021., no i istaknuo da se boji drugog vala koji bi mogao nadvladati zdravstveni sustav.

“Bilo da je riječ o … šišmišu, ljuskavcu ili kako se već pojavio, to je bila vrlo, vrlo gadna stvar za ljudski rod. Mislim da ćemo do sredine sljedeće godine već proći taj put”, rekao je novinarima.

“Ova će se zemlja oporaviti i biti jača nego ikad prije”, rekao je Johnson, govoreći povodom godine dana na dužnosti premijera. “Ali, još uvijek nam prijeti drugi val”, dodao je.

Johnson je rekao da se nada da će svi moći dobiti cjepivo kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sustav tijekom zimskih mjeseci.

“Sada je toliko protivnika cjepiva”, rekao je Johnson, te istaknuo da su ‘aktivakceri’ “ludi, ludi su”.

Johnson je i sam ove godine bio obolio od covida-19, bio i na intenzivnoj njezi ali se oporavio.

Oporbene stranke kažu da je Johnson bio prespor u uvođenju karantene, da nije uspio prepoznati staračke domove kao ranjivu točku, da je loše proveo testiranje i praćenje kontakata te da nije otpustio višeg savjetnika Dominica Cummingsa koji je putovao za vrijeme karantene.

Prespora administracija

Johnson je nadalje rekao da je njegovo iskustvo da bi vlada trebala “brže djelovati i odgovarati potrebama naroda”.

Spomenuo je da ljudi ne mogu pravodobno dobiti svoje putovnice ili rodne listove i da postoje zastoji u sudskim slučajevima.

“Ponekad vlada može biti spora”, rekao je Johnson novinarima u osvrtu na godinu dana otkad je na vlasti. “Učimo cijelo vrijeme”, kazao je.

Dodao je da će biti izneseni prijedlozi o financiranju socijalne skrbi kako bi se ljude zaštitilo od toga da moraju prodati svoje domove kako bi platiti skrb.

Upitan kako dugo će se dugo morati nositi maske, Johnson je rekao da će se osloniti na zdrav razum Britanaca, no odbio je dati bilo kakav nagovještaj o tome kada bi mjere mogle biti ublažene.Izvor: Vijesti.ba / Hina

Related posts