Jerusalem se priprema za marš kroz muslimansku četvrt: Jevreji obilježavaju dan koji nije priznat

Stanovnici Jerusalema se pripremaju za marš Izraelaca kroz muslimanska područja Starog grada. Riječ je o godišnjem događaju koji je često praćen nasiljem.

Parada na Dan Jerusalema, dana koji organizuju jevrejski nacionalisti, obilježava izraelsko zauzimanje i okupaciju istočnog Jerusalema i njegovih svetih mjesta u ratu u 1967. godine – inače potez koji nije međunarodno priznat, piše Guardian.

Često tokom ovog dana dođe do nasilnih sukoba između demonstranata i palestinskih stanovnika Starog grada, kao i antiarapskim govorom mržnje i vandalizmom palestinske imovine.

Nakon nemira koji su 2021. godine uslijedili prije ovog dana, premijer Izraela Benjamin Netanyahu je naredio da se ruta parade za muškarce promijeni u posljednjem trenutku kako bi se izbjegla glavna muslimanska magistrala, ali je nasilje tog dana ipak doprinijelo izbijanju 11-dnevnog rata Izraela i Hamasa.

Godine 2022. ruta nije promijenjena uprkos upozorenjima s više strana, uključujući bivšeg američkog ambasadora u Izraelu Toma Nidesa, da bi to moglo izazvati još nasilja. Odziv veći nego inače od oko 70.000 ljudi rezultirao je desetinama povrijeđenih u izraelsko-palestinskim sukobima i svađama s policijom.

Prošlogodišnja parada, koja je uslijedila nekoliko dana nakon što je prekid vatre doveo do okončanja petodnevnog nasilja između Izraela i Hamasa, prošla je bez incidenata. Ove godine, nakon napada Hamasa sedmog oktobra i razornog rata koji Izrael vodi u Gazi, tenzije u svetom gradu rastu.

Izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, koji je zadužen za policiju, rekao je prošle sedmice da će učestvovati i ohrabrio pristalice da se pridruže.

Izraelska policija saopćila je u utorak da će oko 3.000 policajaca biti raspoređeno u Starom gradu i okolnim područjima u srijedu popodne i da će nekoliko glavnih puteva biti zatvoreno.

Ruta parade ne prolazi kroz brdo hrama, poznato Palestincima kao al-Haram al-Sharif i dom džamije al-Aqsa – najsvetijeg mjesta u judaizmu i trećeg najsvetijeg u islamu – koja je također bila uobičajena žarište nasilja.

Izvor: Klix.ba

Related posts