Jedna od opcija je novi ugovor Mehmedu Baždareviću!

Izvršni odbor Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u četvrtak, u 12 sati, u Sarajevu će održati sjednicu na kojoj će glavna tema biti selektor fudbalske A reprezentacije naše zemlje.

Baždarević je 22. decembra 2015. godine potpisao dvogodišnji ugovor, ali nije uspio ispuniti cilj i odvesti Zmajeve na Mundijal Baždarević je 22. decembra 2015. godine potpisao dvogodišnji ugovor, ali nije uspio ispuniti cilj i odvesti Zmajeve na Mundijal
Mehmedu Baždareviću ugovor je istekao prije sedam dana, kada smo u Tallinnu savladali Estoniju (2:1) u posljednjem meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se naredne godine igrati u Rusiji. Pobjeda protiv Estonaca bila je pirova, jer smo tri dana ranije porazom od Belgije na Grbavici (3:4) izgubili sve šanse za plasman u baraž.

Samim time, kvalifikacije se mogu ocijeniti kao neuspješne. Bar iz perspektive navijača, koji ni ovaj put na nekom velikom takmičenju neće gledati Zmajeve. Stoga, za očekivati je da će se fudbalska vlada zahvaliti Baždareviću na saradnji, te da će krenuti u potragu za novim selektorom. No, ne odlučuju navijači, a 15 članova IO u četvrtak će dati svoj sud.

– Selektor će prisustvovati sjednici IO i podnijet će izvještaj. Da li će on dobiti prolaznu ocjenu odlučit će članovi Izvršnog odbora. Vjerujem da će biti i diskusija, a u ovom trenutku teško je prejudicirati kakav će stav imati članovi IO – kazao je za Faktor Milorad Sofranić, potpredsjednik N/FSBiH.

Iako je to teško očekivati, teoretski je moguće da u četvrtak saznamo ko će voditi Zmajeve u Ligi nacija i kvalifikacijama za EURO 2020.

– Da, moguće je da Baždareviću bude produžen ugovor. To je jedna od opcija – zagonetno je kazao Sofranić.

U suprotnom, što je realnija opcija, ako Baždareviću ne bude produžen ugovor, krenut će se u akciju izbora novog selektora. U tom slučaju trebala bi biti oformljena Radna grupa koja će vršiti pregovore sa kandidatima za selektora, a sačinjavat će je, najvjerovatnije, članovi Odbora za posredovanje N/FSBiH Ivica Osim, Duško Bajević i Sead Kajtaz, te Zvjezdan Misimović, savjetnik IO za fudbalska pitanja…

Svakako, očekuje nas “vruća” jesen, a nadamo se da će pitanje selektora biti riješeno u što skorijem roku, jer vremena je malo. Koliko god daleko bio, septembar samo što nije stigao…

Related posts