Jedinstven centar u BiH: Pogledajte kako se u Mostaru liječe poremećaji spavanja

Novootvoreni Centar za medicinu spavanja u Mostaru jedini je ovakav u našoj zemlji i omogućava liječenje poremećaja sna, bolesti koje su opasnije i dalekosežnije nego se čine na prvi pogled.

Branka Marić iz Širokog Brijega ima 58 godina i svaku noć kad legne u krevet osjeti strah.

“Imam problema sa snom, zapravo s disanjem. Nakon nekog vremena ostanem bez vazduha, jer zbog nekih problema ne mogu na nos da dišem. Mnogo lijepog sam čula o medicini spavanja, a od doktora Leske očekujem izlječenje i miran san”, kazala nam je Branka.

Gospođa Marić po miran san došla je u Centar za medicinu spavanja koji pri SKB Mostar djeluje već pet godina i gdje je dosad napravljeno više od 400 ispitivanja. Centar vodi mladi stručnjak doktor Josip Lesko, a takvo je i ostalo osoblje.

Najviše je onih koji hrču

“Medicina spavanja je multidisciplinarna grana medicine gdje se bavimo različitim poremaćajima spavanja, a njih vjerovali ili ne ima 82 vrste. Ovom materijom se mogu baviti različiti specijalisti”, kaže nam Lesko koji je specijalista otorinolaringolog s doktoratom “Poremaćaji disanja kod spavanja”.

Leskina specijalnost su brojni pacijenti s problem “hrkanja”, a takvih je najviše. Dolaze i oni koji imaju različite vidove noćnih eplipetičnih napada, parasomnije ili mjesečarenja, strahova, paralize spavanja…

“Ovaj Centar jedini je u Bosni i Hercegovini, iako se medicina spavanja liječi i u drugim centrima. Tamo je riječ o poligrafskim uređejima s kojima šaljemo pacijente kući, ovdje imamo polisomnografske uređaje i prilagođene aprtmane koji omogućavaju da ljude snimamo u tišini i u ambijentu koji je sličan onom koji oni imaju kući”, pojašnjava Lesko.

Vrijedna i najsavremenija oprema

Centar je ranije bio u velikoj zgradi SKB Mostar i nije davao ovakav ugođaj i mirnoću koji danas daje u posebnoj zgradi s dva apartmana i kontrolnom sobom. Samo instrumenti za snimanje pacijenata koštaju 150 hiljada KM i pokriveni su većinom iz IPA fondova.

“Imamo zaposlena dva tehničara medicine spavanja, posebno educirana. Oni su tu u toku noći jer pacijenti dođu oko 20 sati, ispune određene formulare, presvuku se, urade svoju higijenu. Mi ih onda skopčamo na uređaje za mjerenje i u svemu tome izgubimo dva sata, potom gasimo svjetla i puštamo ih da se pokušaju opustiti i zaspati”, govori nam Lesko pokazujući IC kameru koja pacijente snima dok spavaju.

Polisomnografskim snimanjem ljekar dobija snimak pacijenta kamerom dok spava, ali i cijeli niz varijabila kao što su pokreti očiju, moždani valovi koji pokazuju u koji od četiri stadija spavanje se pacijent nalazi, mišiće brade, protok zraka, a postoji i mikrofon za hrkanje. Postoje i elektrode za abdominalno i torokalno disanje…

Nesnica je problem koji se ovdje ne tretira

“Prije dijagnostike najbitnija nam je kvalitetna anamneza, pregladati pacijenta dobro i porazgovarati s njim. Kad tako saznamo njegove smetnje, pomicanje tokom spavanja, pričanje, hrkanje, epilepsija… onda se kod dijagnostike posebno fokusiramo na to. Od pacijenata tražim i da prije snimanja sedam dana vodi dnevnih spavanja”, kaže nam doktor Lesko.

Nakon dijagnostike pacijent dolazi i do terapije, sve u zavisnosti od toga šta su ispitivanja pokazala. Pacijenti budu upućeni drugim ljekarima, na operativne zahvate, budu im propisani određeni medikamenti ili ono što je najčešće kod hrkanja, smanjenje tjelesne mase.

“Najčešći poremećaj spavanje je nesanica, nažalost s njom se bave psiholozi i psihijatri. Mi ovdje možemo samo dijagnostiticirati da čovjek ne spava”, kaže naš sagovornik.

Pacijenti iz svih krajeva države

Interes za liječenje kod u Centru za medicinu spavanja je veliki, a najčešće pacijenti dolaze iz Mostara i okoline, odnosno Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Dolaze i iz Zapadnohercegovačkog kantona, ali dolaze i iz Bosne. Često me kontaktiraju kolege, kao što je kolegica Dženana Šahović, koja je ovakva ispitivanja radila u Sarajevu, a otišla je u penziju. Imamo ugovor i s USK, a često pacijente za kompleksnija ispitivanja šalju i kolege iz Zenice, Tuzle… Dovoljno je od svog fonda uzeti uputnicu za vankantonalno liječenje i doći kod nas u Mostar”, zaključio je doktor Josip Lesko pozvavši pacijente da potraže pomoć kod njega i njegovih kolega.

Related posts