Izvoz napuštenih pasa u države EU isključivo iz skloništa za pse

Zbog povećanog broja nelegalnog kretanja napuštenih pasa iz Bosne i Hercegovine u države Evropske unije u cilju udomljavanja, Kancelarija za veterinarstvo BiH obavještava javnost da je uspostavljen jedini legalan način izvoza napuštenih pasa u države Evropske unije, i to isključivo iz skloništa za pse odobrena od Ureda za veterinarstvo BiH za takav izvoz u skladu s propisima EU. U ovom trenutku u BiH odobreno je šest skloništa za napuštene pse iz kojih se psi mogu legalno izvoziti u Evropsku uniju. Takav izvoz je u potpunosti pod nadzorom nadležne veterinarske inspekcije i granične veterinarske inspekcije u BiH, kao i nadležne veterinarske inspekcije u državi članici u koju se psi upućuju. Na takav način napušteni psi se upućuju isključivo u skloništa za pse u državama Evropske unije nakon čega se udomljavanja vrše u skladu s propisima države članice u kojoj se nalazi sklonište.

Skloništa za pse koja su odobrena za izvoz napuštenih pasa su: Udruženje Građana “SOS šapica” – Dubrave, Gradiška, UG “Posljednja Oaza” – Orašje, Privremeno sklonište za napuštene životinje Bihać, JP “Veterinarska stanica” d.o.o. Tuzla, JP “Komunalno Brčko” d.o.o. Brčko i “Fondacija Đorđević” – Doboj.

Ukoliko druga skloništa za pse žele da budu odobrena za takav vid legalnog izvoza napuštenih pasa, potrebno je da ispunjavaju uslove Pravilnika o osnivanju i uslovima koje moraju ispunjavati skloništa životinja i podnesu pismeni zahtjev prema Uredu za veterinarstvo BiH koji će izvršiti inspekcijski nadzor skloništa u cilju utvrđivanja ispunjenosti uslova za izvoz napuštenih pasa u Evropsku uniju. Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH pozivaju građane i nevladine organizacije koji žele da budu uključeni u legalan proces izvoza i udomljavanja pasa u države članice Evropske unije da se obrate jednom od odobrenih skloništa za pse ili Uredu za veterinarstvo BiH u cilju informisanja o legalnom načinu izvoza napuštenih pasa. Napominju da je nekomercijalno kretanje pasa u pratnji vlasnika u države članice Evropske unije za koje se izdaje veterinarsko-zdravstveni certifikat za takvo kretanje, dozvoljeno isključivo za vlasnike iz BiH koji privremeno putuju sa svojim kućnim ljubimcima u Evropsku uniju. Udomljavanje i izvoz napuštenih pasa uz veterinarsko-zdravstveni certifikat namijenjen nekomercijalnom kretanju u pratnji vlasnika je nelegalan i podliježe sankcijama, upozoravaju iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Related posts