Izrael sinoć ponovo raketirao bolnicu Al Shifa u Gazi, ima mrtvih

Dužnosnici Gaze rekli su da je Izrael u sinoć pokrenuo zračne napade na ili u blizini najmanje tri bolnice, dodatno ugrožavajući zdravstveni sistem preplavljen hiljadama žrtava i ljudi raseljenih zbog izraelskog rata protiv Hamasa u palestinskoj enklavi.

“Izraelska okupacija pokrenula je istovremene napade na niz bolnica tokom proteklih sati”, rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravstva Gaze Ashraf Al-Qidra televiziji Al Jazeera.

Qidra je rekao da je Izrael gađao dvorište Al Shife, najveće bolnice u gradu Gazi, i da je bilo žrtava, ali nije iznio detalje. Izrael je rekao da Hamas ima skrivene zapovjedne centre i tunele ispod Al Shife, optužbe koje Hamas poriče.

Izraelska vojska nije odmah komentirala Qidrinu izjavu, koju Reuters nije mogao nezavisno provjeriti.

Izraelska vojna kampanja koja traje mjesec dana za uništenje Hamasa, nakon napada militanata 7. oktobra na južni Izrael, ostavila je bolnice u Gazi bez medicinskih zaliha, čiste vode i goriva za generatore.

Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je da 18 od 35 bolnica u Gazi i 40 drugih zdravstvenih centara nije u funkciji zbog štete od bombardiranja ili nedostatka goriva.

Palestinski mediji objavili su u petak videosnimku Al Shife, koju Reuters nije mogao odmah potvrditi, za koju kažu da prikazuje posljedice izraelskog napada na parkiralište gdje su raseljeni Palestinci bili sklonjeni, a novinari posmatrali.

Vidjela se lokva krvi pored tijela čovjeka kojeg su stavljali na nosila.

“S obzirom na tekuće udare i borbe u blizini (Al Shifa), ozbiljno smo zabrinuti za dobrobit hiljada tamošnjih civila, među kojima ima mnogo djece, koja traže medicinsku skrb i sklonište”, objavio je Human Rights Watch na društvenoj mreži X.

Qidra je rekla da su pedijatrijska bolnica Al-Rantisi i dječja bolnica Al-Nasr “svjedoci niza direktnih napada i bombardovanja” u petak. Rekao je da su udari na krug bolnice u Al-Rantisiju zapalili vozila, ali su djelomično ugašena.

Ministarstvo vanjskih poslova Indonezije saopćilo je u petak da je tokom noći došlo do eksplozija u blizini indonezijske bolnice, koje su oštetile dijelove bolnice, smještene na sjevernom kraju uske obalne enklave. Nije navedeno ko je odgovoran za eksploziju i nisu izvijestili o poginulima ili ozlijeđenima.

“Indonezija još jednom osuđuje divljačke napade na civile i civilne objekte, posebno humanitarne objekte u Gazi”, stoji u saopćenju ministarstva.​

Izvor: Klix.ba

Related posts