Izrael pokazao razmjere razaranja na sjeveru Gaze: 'Trajat će sve dok Hamas više ne bude postojao'

Crni prozori, razbijene spavaće sobe, izrešetani zidovi – gdje god da pogledate na sjeveru Gaze, vidite razaranje, mjesec dana nakon početka izraelske vojne akcije koja ima za cilj protjerivanje Hamasa iz te palestinske enklave.

Izraelski vojnik: Ovo će dugo trajati

Izraelske snage omogućile su maloj grupi stranih novinara rijedak uvid u svoje “napredovanje” u palestinskom teritoriju, provozavši ih pješčanim cestama, na kojima se vide tragovi tenkova, do rubova grada Gaze. Zaustavivši se kod grupe stambenih zgrada, vidjelo se da je svaka oštećena u borbama. Zidovi su razneseni, fasade izrešetane metcima i šrapnelima, a palme slomljene.

“Prošle su dvije duge sedmice borbi. Ovo nije operacija, ovo je rat. Trajat će dugo, sve dok Hamas više ne bude postojao”, rekao je potpukovnik Ido, zamjenik zapovjednika 401. brigade. Nije rekao kako se preziva.


Hiljade izraelskih vojnika ušlo je u grad Gazu

Izraelske snage ušle su u Gazu 27. oktobra nakon višednevnog bombardiranja nakon neočekivanog Hamasovog napada na Izrael sedmog oktobra u kojem je poginulo 1400 ljudi. U zadnjih 12 dana, hiljade izraelskih vojnika opkolile su grad Gazu, presjekavši gusto naseljenu enklavu na dva dijela.

Poznato je jako malo pojedinosti o invaziji. Izraelska vojska pregledala je Reutersovu snimku snimljenu tokom jednoiposatnog obilaska u srijedu što je bio uslov da bi novinar mogao biti ubačen među vojnike. Nisu izbrisali ništa. Vojska poziva civile da odu sa sjevera na jug enklave. Ido je rekao da su, kada su stigli do spomenute grupe zgrada, sve porodice već bile otišle.

“Znamo da su svi ovdje naši neprijatelji. Ovdje nismo vidjeli nikakve civile. Samo Hamas”, rekao je, stojeći u teško oštećenoj dječoj sobi obojenoj u ružičasto. Ogledalo iza njega bilo je razbijeno, a po podu su bile razbacane vreće, igračke i lutka.


Ljudi umiru iz dana u dan

Vojnici su rekli da su ispod stana bila dva kata radionica za proizvodnju oružja, uključujući dronove koji su pronađeni u pet drvenih kutija. Novinari su dovezeni u oklopnom vozilu Tigar koje nema prozora.

Prema zadnjim podacima, u kopnenoj ofenzivi u Gazi poginuo je 31 izraelski vojnik, a više od 260 je ozlijeđeno. Palestinski dužnosnici rekli su da je u Pojasu Gaze poginulo 10.569 ljudi, od čega su 40 posto djeca.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts