Izložbom Redže Kolakovića počelo obilježavanje 758. rođendana Grada Bihaća

Otvorenjem izložbe Bišćanina Redže Kolakovića pod nazivom Retrospektiva večeras je u Gradskoj galeriji Bihać počelo obilježavanje 758. rođendana Grada Bihaća. Zahvalivši se autoru izložbe, te brojnim prijateljim i porodicama iz Bihaća koje su omogućile postavku izložbe u Bihaću, Adnan Dupanović, direktor Gradske galerije Bihać u svom obraćanju kazao je da su na izložbi predstavljan djela iz privatnih zbirki i ustanova koja su do sada bila malo poznata i nedostupna javnosti, te se zbog toga na adekvatan način nisu ni mogla valorizirati.

„Sretni smo i ponosni što ovogodišnje obilježavanje 758. rođendana našeg grada otvara izložba našeg sugrađanina Redže Kolakovića, koji je je prvi bihaćki akademski slikar čija djela nastala nakon završetka studija, iz današnje prespektive mogu smatrati revolucionarnim za ondašnju bosanskohercegovačku likovnu scenu“ – istakao je otvarajući izložbu bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Redžo Kolaković, rođen u 1938. godine u mjestu Ćukovi pored Bihaća. Osnovnu školu i Gimnaziju završio u Bihaću, a studij slikarstva upisuje 1962. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Diplomirao je 1966. godine u klasi prof. Gabrijela Stupice, a slikarsku specijalku završava 1968. godine kod prof. Maksima Sedeja. Po završenom studiju zapošljava se u tvornici Zlatorog Maribor na mjestu grafičkog dizajnera. Pored slikarstva bavi se grafičkim oblikovanjem i ilustracijom.Učestvovao je na brojnim likovnim simpozijima i kolonijama. Član je Udruge likovnih umjetnika Maribora i Udruge slovenskih likovnih umjetnika. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada za stvaralaštvo u oblasti slikarstva i dizajna. Živi i stvara u Mariboru, Slovenija.

„Hvala svima koji su omogućili da evo u svom rodnom gradu predstavim djela iz svog opusa i sretan sam što upravo ova izložba otvara obilježavanje našeg grada za kojeg me vežu lijepe uspomene iz djetinjstva“ – kazao je autor Redžo Kolaković.

Related posts