Izetbegović u Mostaru: Čović treba braniti interes zemlje u kojoj smo svi rođeni

Gradski odbor SDA Mostara organizirao je danas u Narodnom pozorištu Mostar tribinu na kojoj su gosti bili predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i potpredsjednik ove stranke.

U izjavi za medije uoči početka tribine, Izetbegović je govorio o odnosima Hrvata i Bošnjaka, naglasivši kako bi ti odnosi bili bolji kada bi se predstavnici ova dva naroda odnosili jedni prema drugima na mudriji način.

– Mislim da bi gospodin Čović trebao imati u vidu da 50 posto hrvatskog korpusa živi izmiješan s Bošnjacima. Daleko je preče napraviti dogovor s nama u Sarajevu, nego u Beogradu ili Banjoj Luci… Izaći u susret kad je u pitanju islamska vjerska zajednica, pokazati pijetet nad zločinima nad Bošnjacima, pomoći da se odnosi popravljaju i imati više sluha kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, te braniti interes zemlje u kojoj smo rođeni i ja i on – kazao je Izetbegović nakon polaganja cvijeća na mezarju Šehitluci u Mostaru.

On se osvrnuo i na aktuelno stanje u regiji.

– Čuli smo danas Dačićevu izjavu. To su politička pozicioniranja. Pomalo se ucjenjuje i međunarodna zajednica, plašeći ju da će se povezati BiH s rješenjem Kosova. To dvoje se ne može vezati. Džaba Dačić, Miloševićev učenik, pokušava povući paralele između Kosova i BiH. Bosna i Hercegovina je riješena. Isto zlo predvođeno Miloševićem pohodilo je i BiH i Kosovo. Nema ni moralnih, ni historijskih, ni pravnih fakata na kojima bi se povezali Kosovo i BiH – smatra Izetbegović.

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naglasio je da je Bosni i Hercegovini prije svega potrebna stabilnost, ubrzanje evropskog puta i reformi i jačanje ekonomije za bolji život svih njenih građana.

– Danas obilježavamo 93. godišnjicu rođenja Alije Izetbegovića, a njegova osnovna ideja je cjelovita Bosna i Hercegovina, država ravnopravnih naroda. Mi ćemo istrajati na toj ideji, to je amanet koji nam je on ostavio i nikada se nećemo umoriti na realizaciji te ideje, u tome ćemo uspjeti – kazao je Džaferović.

On je govorio i o problemu neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru.

– Mi promoviramo ideju da Mostar mora ostati jedinstven grad za koji se mora naći rješenje kada su u pitanju izbori. To rješenje mora podrazumijevati potpunu ravnopravnost svih naroda i građana, i isključuje dominaciju bilo koga nad kime – zaključio je Šefik Džaferović.

Izvor: Faktor

Related posts