Izetbegović razgovarao sa Stoltenbergom: Postoje snage koje žele zaustaviti put BiH u NATO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je predložio da NATO intezivira saradnju sa regionom, te da se razviju posebni mehanizmi saradnje i razmjene informacija, te zajedničkih aktivnosti sa svim zemljama u regionu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se danas u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Izetbegović je upoznao Stoltenberga sa napretkom koji je BiH ostvarila u ispunjavanju uvjeta za aktivaciju MAP-a za članstvo u NATO-u.

– BiH je izvršila uknjiženje niza lokacija u Federaciji i prve lokacije u Republici Srpskoj. Međutim, ono što je važno napomenuti jeste da to više nije političko pitanje, niti pitanje pregovora i dogovora, već je uknjiženje preostalih lokacija pitanje vladavine prava i rada na prikupljanju papira. Oružane snage su u posjedu kasarni i svih ostalih bitnih lokacija i elemenata koji su propisani Talinskim uslovom i postoji odluka Suda u BiH da je sve to državna imovina. Sada je samo pitanje vremena i prikupljanja papira, a to može da potraje jer nekih papira nemamo. Možda ćemo i mijenjati neke od tih lokacija, ali je ta stvar generalno riješena – kazao je Izetbegović.

Pregled odbrane

Slična stvar je, smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH, i kada je dokument Pregled odbrane u pitanju.

– Mi smo usaglasili pet poglavlja, dali smo sasvim precizne smjernice i instrukcije Ministarstvu odbrane i mi očekujemo da će Pregled odbrane biti završen do kraja ovog mjeseca. Smatramo da bi NATO trebao imati u vidu da se u regionu i u BiH dešavaju negativni procesi i da je potrebno poslati snažnu poruku da BiH kreće ka članstvu u NATO-u kroz aktiviranje MAP-a. Treba imati u vidu ovo sve što sam kazao i ubrzati te procese i ja se nadam da će u tom smislu biti pomaka već u sljedećem mjesecu – poručio je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je predložio da NATO intezivira saradnju sa regionom, te da se razviju posebni mehanizmi saradnje i razmjene informacija, te zajedničkih aktivnosti sa svim zemljama u regionu.

– U tom smislu mislim da nam je saradnja potrebna u jednom manjem broju oblasti visokog prioriteta, oko kojih bi smo se složili izgradivši zajedničku političku potporu za djelovanje, raspodijelivši cijenu takvog djelovanja i raspodijelivši institucionalna opterećenja, da sve zemlje u regionu formiraju jedan institucionalni oblik saradnje. Potreban je i okvirni mehanizam za planiranje koordinacije i predložio sam generalnom sekretaru da bi jedan mogući okvirni mehanizam za to mogao biti jedan poseban partnerski aranžman, možemo ga nazvati „Partnerstvo NATO-a i zapadnog Balkana“. Ključni cilj takvog aranžmana bio bi razvoj sigurnosne uvezanosti, interoperabilnosti između zemalja u regionu, kao i između regiona i NATO-a, vojna podrška civilnim vlastima, uključujući i odgovore na prirodne katastrofe sa kakvim smo se suočavali posljednjih godina, borba protiv terorizma, nasilnog ekstremizma, radikalizacije, zajedničke vježbe, manevri, krizno planiranje, uspostavljanje prekograničnih procedura za pojednostavljivanje uzajamne pomoći u sektoru sigurnosti – izjavio je Izetbegović, dodavši kako jačaju utjecaji nekih snaga koje su protiv evropskog i NATO puta BiH, te da NATO treba pomoći našoj zemlji da se pomakne iz trenutnog zastoja.

Kao način na koji bi NATO mogao pomoći BiH je naveo promjenu pristupa Evropske unije prema BiH, koja je rezultirala značajnim progresom na evropskom putu.

– Kada su promijenili redoslijed prioriteta, onda se BiH pokrenula sa osmogodišnjeg stajanja u mjestu kada je evropski put u pitanju. Ja sam tražio od gospodina Stoltenberga da nam pomogne u tom smislu i kada je NATO u pitanju. Imate snage koje koriste sva sredstva da zaustave put BiH u NATO. Zašto im dati u ruke mehanizme kojima to mogu vrlo lako raditi? Oružane snage su prisutne u kasarnama i na čitavoj vojnoj imovini, imaju odluku Suda da je to državna imovina, uknjiženje je počelo i mislim da NATO treba postupiti slično EU i pomoći da se pošalje snažna poruka šta je perspektiva BiH i cijelog Balkana, ne dopustiti onima koji su protivnici da igraju bijelim figurama u ovom slučaju – zaključio je Izetbegović.

Dugogodišnje partnerstvo

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je naglasio da je BiH važan partner za NATO, te da to partnerstvo traje već duži niz godina.

– Vaša zemlja je dala značajan doprinos očuvanju sigurnosti, iskazala je privrženost regionalnom dijalogu i saradnji, te je učestvovala u mirovnoj misiji u Afganistanu. Želimo da unaprijedimo naše odnose i da to uradimo skupa. NATO ostaje predan očuvanju stabilnosti zapadnog Balkana. Danas smo razgovarali o važnim reformama koje BiH provodi i pozdravljam ono što je do sada ostvareno u reformisanju odbrambenog i sigurnosnog sektora, te računam na vas da ćete nastaviti sa reformskim procesima. Puna integracija u euroatlantsku porodicu zahtijeva vrijeme i napor, ali je vrijedno toga. Ono vodi ka većoj sigurnosti i prosperitetu – kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je naglasio da je NATO spreman aktivirati MAP kada BiH završi sa procesom uknjižbe perspektivnih vojnih lokacija na državu BiH.

– BiH mora nastaviti ulagati napore da se to ostvari. Pozdravljam posljednje smjernice Predsjedništva BiH koje se tiču Pregleda odbrane. Željeli bi da se Pregled odbrane kompletira što prije, uključujući i plan za modernizaciju Oružanih snaga. BiH treba neophodna sredstva za napredak ka članstvu u NATO-u, a mi ćemo joj pomoći u tome. Pozivam sve lidere u BiH na konstruktivan rad u korist svih građana, te da poduzmu reforme koje su potrebne za realizaciju euroatlantskih ambicija – izjavio je Stoltenberg.

Izetbegović i Stoltenberg su u konačici čestitali Donaldu Trumpu na izboru za novog predsjednika SAD-a.

(Nedim Pobrić/Faktor.ba)

Related posts