USK više neće čekati Sarajevo: U utorak izmještanje migranata sa lokaliteta Doma penzionera u Bihaću

Na poziv kantonalnog premijera Huseina Rošića danas je održan radni sastanak krajiških gradonačelnika i načelnika na kojem se razgovaralo o aktuelnoj migrantskoj krizi na području USK-a, odnosno lokalnih zajednica Bihaća i Velike Kladuše. Nakon sastanka, Husein Rošić, premijer USK-a javnost je upoznao sa zajedničkim stavovima koji su usaglašeni na današnjem sastanku, a koji se prije svega odnose na konkretne poteze koji bi trebali dovesti do poboljšanja stanja kada je u pitanju boravak i smještaj migranata u USK-a.

„I danas smo jednoglasno zaključili da preuzimamo rješavanje problema koji nije u našoj nadležnosti i za čije rješavanje isključivu nadležnost imaju državne institucije i Ministarstvo sigurnosti BiH. No, i pored toga, moramo naći rješenja kako situacija ne bi eskalirala i jednoglasno smo usaglasili stav da žene sa djecom budu izmješteni u hotel Sedra. Što se tiče sitaucije sa migrantima u Domu penzionera, mi ćemo iste u naredni utorak izmjestiti na lokalitet Đačkog doma, a Dom penzionera zapečatiti“- istakao je premijer Rošić, naglasivši da će već slijedeće sedmice biti održani sastanci sa predstavnicima EU kako bi se iznašlo privremeno rješenje za izmještanje migranata i sa lokacije Đačkog doma.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić istakao je nakon sastanka da Grad Bihać i dalje traži uključivanje državnih institucija u rješavanje problema sa migrantima, naglasivši da ukoliko se ne povuku konkretni potezi, pred zimu ćemo u Bihaću imati izuzetno teško stanje sa očajnim migrantima i građanima Bihaća koji su na ivici strpljenja.

„Što se tiče Đačkog doma on je bio privremeno rješenje za smještaj nekoliko stotina osoba, a ne hiljadu koliko ih ima danas. Ukoliko se ne nađe rješenje i za lokalitet Đačkog doma u smislu upravljanja istim, mi ćemo sa prvim zimskim mjesecima tražiti da se i iz ovog objekta izmjeste migranti. Što se tiče protesta koji su prolongirani, mi ne želimo organizirati proteste iz nekih politikantskih razloga, već isključivo s ciljem da se iznađe rješenje. Ukoliko do toga ne dođe mi ćemo održati proteste i u Sarajevu i u Bihaću jer ne možemo dozvoliti da nakon Velike Kladuše i naš grad bude pregažen brojem migranata“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Related posts