Izetbegović ponudio koaliciju SDP-u i DF-u; Nikšić: Nećemo iznevjeriti partnere

U Centrali Stranke demokratske akcije (SDA) okončan je sastanak predstavnika Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH nakon kojeg su se novinarima obratili predsjednici stranaka Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić.

– SDA smatra da imamo jednu veoma ozbiljnu situaciju udržavi i regionu, koja traži snažan odgovor i snažan blok probosanskih stranaka, tako da smo SDP-u ponudili jednu jaku koaliciju koja bi se pružila od vrha države, preko entiteta do kantona, u koju bi ušli SDA, SDP, DF i po potrebi manje stranke, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao i da SDA, bez obzira na epilog aktuelnih pregovora o formiranju vlasti u kantonima, još uvijek predlaže da se ovakav blok napravi na nivou entiteta i države.

– Bez obzira kako će se završti stvari na nivou kantona, SDA i dalje predlaže da se napravi ovakva koalicija na nivou entiteta i države. Mislim da se bošnjačka i bosanska komponenta mogu naći u 99 posto bitnoga u ovoj zemlji. To su evropski put, NATO, masovna izgradnja i pomirenje – izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je, govoreći o pregovorima o formiranju vlasti u kantonima, ponovio da je ta stranka pobjednik na svim nivoima te da se pravi presedan koji unosi novi haos u odnose u BIH.

– Mi smo apelovali SDP da ne ide u tom smijeru. SDP ima pravo na svoje odluke, a mi imamo pravo da procijenimo da one nisu dobre, da bi bilo mnogo korisnije da napravimo jednu kompaktnu vlast od kantona do države – kazao je Izetbegović.

Naveo je da u BiH postoje četiri komponente.

– Srpska i hrvatska su se već dogovorile i ujedinile. Postoji bošnjačka koju u većini slučajeva predstavlja SDA, a četvrta komponenta su ljevičari ili građanske stranke. Ta bosanska i bošnjačka komponetna se mogu naći u 99 posto bitnoga za BiH, naveo je Izetbegović.

Izetbegović je izjavio da je od Nikšića zatražio da se prestane sa postizbornom kampanjom protiv SDA te da je potreban jak probosanski blok koji će zaustaviti napade na državu BiH.

– Treba zaboraviti međusobna rivalstva i napraviti jedan jak front – dodao je.

SDP ostaje pri ranijem stavu

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je da se ova stranka odazvala na poziv SDA, te da se je juče razgovaralo o vrlo korektnoj ponudi SDA.

 

Related posts