Izetbegović o večeri u Beogradu: To nisu dobre poruke

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović medijima je komentirao večeru u Beogradu na koju je Aleksandar Vučić pozvao Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Na današnjoj sjednici Kolegija je, pojašnjava, razgovarano i o predstojećim lokalnim izborima, kao i o obilježavanju godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Razgovarano je i o odnosima u regionu, gdje vidimo jedno srpsko-hrvatsko udruživanje faktički potpomognuto od strane Zagreba i Beograda. Danas su Dodik i Čović kod Aleksandra Vučića. Nije pozvao gospodin Vučić trojicu nego dvojicu. Ništa od toga nije slučajno – smatra Izetbegović.

Beograd i Zagreb to ne bi trebali da rade, naglašava lider SDA, da na takav način obilježe 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma, “na način da opet intervenišu i da takve poruke šalju u odnosu na Sarajevo i na BiH, u odnosu na Bošnjake i na bh. patriote”, prenose Vijesti.ba.

– Nikad bosanski tronožac jednostavno ne može stajati na dvije noge i ne trebaju to raditi. Uvijek treba uključiti sve tri strane u sve razgovore, poštovati državu BiH, njenu strukturu, hijerarhiju – dodao je Izetbegović.

Ističe kako ne zna ni kakve će biti teme sastanka u Beogradu, niti kakav će meni sagovornici imati za večeru. Ali odazvao bi se, kaže, da ga je Vučić pozvao.

– Bih, naravno. I uvijek ću se odazvati. I ne treba nikada dopustiti da se jednostrano ili dvostrano, bh. slika mora biti trodimenzionalna. Kad sam bio u Zagrebu, uvjerio sam se da je odveć bilo priče samo sa jedne strane, tako da je bilo neophodno razgovarati sa rukovodstvom u Hrvatskoj, da se malo ispravi jedna krnja slika koju su imali – potcrtava Izetbegović.

Da bi se riješile stvari, naglašava, one moraju doći do svoje kulminacije, do nekog klimaksa, čak i u zategnutosti odnosa.

– Sad je neophodno da svi isprobaju otprilike koliko mogu doseći. U HDZ-u, koji u ovome času putem HNS-a predstavlja faktički većinu Hrvata u BiH, oni će pokušati, imaju jedan momentum kakav do sada nikada nisu imali, da imaju takvu kontrolu i u domovima naroda i u parlamentima. Volio bih vidjeti dokle mogu doći s time. Mislim da su se previše uzdali u taj izborni rezultat od prije dvije godine, da je sad taj mandat kada mogu da postignu te stvari za koje su zainteresirani. A onda će se sve, kao i uvijek u BiH, završiti kompromisom – uvjeren je Izetbegović.

Poručio je da, ako hrvatska strana smatra da mora imati legitimne predstavnike, onda ti legitimni predstavnici ne mogu imati košnice kakve trenutno imaju, prenose Vijesti.ba.

– Ako bismo mi izašli ususret hrvatskoj strani, onda bismo ojačali alate i mehanizme kojima bi nam mogli zauvijek ovakve stvari raditi kakve nam rade sada – da nema Federalne vlade bez obrazloženja, da nema popune Ustavnog suda bez obrazloženja. Da se onako kao sa “švedskog stola” u Domu naroda biraju zakoni koji će proći, koji neće proći, bez obrazloženja. Mi smo zainteresirani da sačuvamo demokratiju u BiH. Ne može Dom naroda potpuno poništiti volju većine u Predstavničkom domu, a to se sada radi – naglasio je Izetbegović.

HDZ traži i očekuje, dodaje, da se obesmisli građanski princip u BiH, kao i postojanje stranaka koje nisu nacionalne.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts