Izetbegović: Jasno je zašto Dodiku smeta SDA, Trojka se potrudila ...

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović reagirao je danas na navode Milorada Dodika koji je ustvrdio kako je njegov cilj bio izbacivanje SDA iz vlasti.

U nastavku prenosimo reakciju Izetbegovića:

– Milorad Dodik je danas izjavio da pri formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine njegov „cilj bio da u njoj ne učestvuje SDA“, jer “SDA ima politiku da RS što više odvoji od Srbije“.

Ranije je Dodik govorio kako se njegova antidržavna politika nije promijenila te da ga u tome nije mogla zaustaviti ni „moćna SDA, a kamoli invalidna struktura“, kako je nazvao stranke Trojke.

Očigledno je da je snažna SDA itekako zaustavljala Dodika i smetala mu u ostvarivanju onoga što je zamislio. Uz ostalo, primorali smo ga da prihvati Program reformi i nastavak NATO puta, zaustavljali ga u pokušajima da preuzme kontrolu nad bitnim državnim institucijama, naročito sigurnosnim sektorom, oduzeli mu kontrolu na CIK-om, spriječili ga da preuzme Upravu za indirektno oprezivanje, pred Ustavnim sudom BiH ga apelacijama pobijedili 7:0…

Zbog toga mu cilj i jeste bio da SDA ne učestvuje u vlasti na državnom nivou. Kao što je i cilj HDZ-a, iz sličnih razloga, bio da SDA ne učestvuje u vlasti na federalnom nivou.

Umjesto takve, snažne SDA, ustrajne u borbi za interese države, uz pomoć stranaca SNSD i HDZ su za partnere dobili „invalidnu strukturu“.

Iz Trojke su se svojski potrudili da tu Dodikovu kvalifikaciju opravdaju, i to trčeći na noge u Laktaše i Mostar.

S obzirom na prijašnja iskustva, prirodno je da je Dodik za partnere želio strukturu koja mu je ranije isporučila Zakon o prebivalištu i trajno obespravila povratnike. Ovaj put, u kraćem periodu, od te strukture dobio je mnogo više. I on i HDZ.

Trojka im je za samo nekoliko mjeseci isporučila četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH, Bošnjake svela na 25 posto u Vijeću ministara, imenovala SNSD-ovog direktora Uprave za indirektno oporezivanje, Dodikovu politiku opravdavaju u Washingtonu i Briselu, lobiraju da se podignu ekonomske sankcije entitetu RS, pripremaju se da sredstvima od akciza koja pripadaju Federaciji spašavaju Dodika i krpe budžetske rupe u RS-u, spremaju se da SNSD i HDZ predaju kontrolu nad CIK-om, Ustavnim sudom, energetskim sektorom i plinskim interkonekcijama, izgradnjom autoputeva, da isporuče Izborni zakon po HDZ-ovoj, a moguće i državnu imovinu po SNSD-ovoj želji…

Dok ispunjava Dodikove i Čoviće želje i naloge, Trojka probosanski dio javnosti zasipa pričom o „relaksaciji odnosa“ i „kompromisima“. Niti su odnosi relaksirani, što Dodik svakodnevno potvrđuje, niti je „kompromis“ sve dati i predati, a ništa ne dobiti.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts