Izetbegović izabran za predsjedavajućeg, Špirić i Čović za njegove zamjenike

Prilikom glasanja uzdržani su bili samo Zlatko Miletić i Mladen Bosić

Novoizabrani predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je Bakir Izetbegović, a njegovi zamjenici su Dragan Čović  i Nikola Špirić i oni će činiti rukovodstvo ovog doma.

Nakon pauze koju je trenutni predsjedavajući Doma naroda PSBiH Sredoje Nović dao na zahtjev delegatkinje iz reda hrvatskog naroda Marine Pendeš nastavljena je konstituirajuća sjednica ovog doma imenovanjem predsjedavajućih klubova naroda i njihovih zamjenika.

Za predsjedavajućeg Kluba bošnjačkog naroda imenovan je Asim Sarajlić, a za njegovog zamjenika Denis Bećirović. Za predsjedavajuću Kluba hrvatskog naroda imenovana je Lidija Bradara, a za njenog zamjenika Bariša Čolak. Predsjedavajući Kluba srpskog naroda je Sredoje Nović, a njegova zamjenica je Dušanka Majkić.

Nakon konstituisanja klubova naroda, odnosno imenovanja predsjedavajućih klubova i njihovih zamjenika počeo je izbor rukovodstva Doma naroda, odnosno predsjedavajućeg i njegovih zamjenika. Mjesto predsjedavajućeg je pripalo Klubu bošnjačkog naroda, s obzirom da je za predsjedavajuću Zastupničkog doma imenovana Borjana Krišto, iz reda hrvatskog naroda. Klub bošnjačkog naroda predložio je Bakira Izetbegovića, koji je izabran sa 12 glasova za i dva uzdržana. Uzdržani su bili Zlatko Miletić i Mladen Bosić.

Klub hrvatskog naroda je za zamjenika predsjedavajućeg predložio Dragana Čovića, koji je kao i Izetbegović izabran sa 12 glaova za, uz uzdržane, Miletića i Bosića. Klub delegata iz srpskog naroda predložio je Nikolu Špirića, a rezultat glasanja bio je identičan kao i u prethodnim slučajevima.

Nakon glasanja novo rukovodstvo Doma je preuzelo dužnost, čime je sjednica završena.

Izvor:  Faktor

Related posts