Izbori u Srbiji: Bišćanin izlazi na megdan Bugojancu

Skupština pokreta “Dosta je bilo” odlučila je da lider tog pokreta Saša Radulović bude kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji.

Kako se navodi u saopćenju, samo njegova kandidatura “može presudno da doprinese pobjedi nad Aleksandrom Vučićem i spriječi diktaturu koja se sprema ukoliko ne pobijedimo”.

Radulović je inače rođen u Bihaću, a svoje djetinjstvo i mladost proveo je u Sarajevu. Izlazi na megdan kandidatu SNS-a Aleksandru Vučiću koji je rođen u Bugojnu.

Odgovarajući na pitanje da li se makar dijelom osjeća Bosancem i Hercegovcem, Radulović je u jednom od ranijih intervjua za Faktor odgovorio potvrdno, no ipak naglasio da u rodnu zemlju, posebno njen glavni grad, dolazi sve rjeđe.

Velike ambicije

Svjestan je da su pred njim značajne političke godine, a u razgovoru je naglasio i svoje ambicije.

– Moj cilj je da budem premijer Srbije i to ne u nekoj dalekoj budućnosti, nego već na narednim izborima za koje očekujem da će biti 2017. godine – kazao je Radulović za Faktor, a onda obrazlaže kako misli politički ugroziti čovjeka koji je sa svojim koalicionim partnerima osvojio 131 mandat, odnosno 115 mandata više negoli pokret “Dosta je bilo“.

Ipak u 2017. nisu raspisani parlamentarni izbori, već predsjednički i Radulović je odlučio izaći na megdan Aleksandru Vučiću.

– Njegova popularnost je počela da pada i to je jedan nazaustavljiv proces, posebno u zemljama kao što je Srbija. Izgubio je apsolutnu većinu u Skupštini i to onda stvara dugoročno neodrživu situaciju. Njegovi koalicioni partneri imaju sve veće apetite, a mi u društvu nemamo neki suštinski boljitak. Bilo bi uredu da stvari idu nabolje pa onda imate na čemu da gradite koalicije i partnerstva, međutim, ovdje nemate na čemu da gradite – kazao je Radulović govoreći o Vučiću.

Odgovarajući na pitanje da li je Srbiji zaista “dosta“, kazao je da misli da jeste.

– Srbiji jeste dosta bilo, ali do sada nije bilo političke opcije koja bi se ponudila građanima i za koju bi građani povjerovali da je u stanju da promijeni to čega im je dosta bilo. To je ono što mi nudimo i to je jedan određeni broj građana shvatio i prihvatio. Mislim da je centralni problem, ne samo Srbije nego i cijelog regiona, partokratija, odnosno političke stranke koje su pojele sve segmente društva i za koje mi kažemo da su u Srbiji za sebe napravile svoju državu. I mi to zovemo partijski parazitski sistem koji se finansira preko, s jedne strane partijskog zapošljavanja, zatim korupcije, burazerske ekonomije, preko uzimanja partijskog reketa. Samo za Srbiju trošak tog parazitskog sistema na godišnjem nivou je između dvije ili tri milijarde eura. Deficit Srbije je pola tog iznosa. To je ključni dio onoga o čemu govorimo i onoga što želimo promijeniti – istaknuo je Radulović.

Vučić se bavi marketingom

Poručuje da se Vučić bavi “isključivo marketingom. On ništa suštinski ne radi. On svaki događaj posmatra samo kao jedan medijski događaj sa kojeg ima da pošalje neke poruke“.

No, kao čovjek čija je ambicija biti predsjednik Srbije, jasno je da će morati zauzeti stav oko odnosa sa zemljama regiona, prije svih sa Bosnom i Hercegovinom, te Kosovom. Da li bi i on nastavio podržavati politiku Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini kako je to ranije radio predsjednik te zemlje Boris Tadić, a nakon njega i Tomislav Nikolić, ali i premijer Aleksandar Vučić.

– Uopće nije pitanje ličnosti. Podizanje tenzija koje postoji u RS-u je igra sa dva-tri igrača i svi moraju da spuste loptu da bi došli do normalnog razgovora. Bojim se da niko nema interes da to uradi, jer će se ogoliti ove druge stvari koje imamo. Pitanje RS-a i njenog statusa u BiH je pitanje za građane BiH i RS-a, a ne za premijera u Srbiji. Treba da sarađujemo, da se povežemo maksimalno, da imamo dobre odnose i da u toj normalnoj atmosferi građani donesu odluke koje su u njihovom interesu – smatra Radulović. – piše faktor.

Related posts