Izboli ga stršljenovi, umro za nekoliko minuta: Drvosječa kolegi rekao: “Gotov sam” i srušio se

Nenad Stanković (47) iz Ostrožnje Donje preminuo je kada ga je, dok je sa još dvojicom muškaraca sjekao stablo u šumi u mjestu Cvrtkovci kod Stanara, napao i izbo roj stršljenova.

Muškarac je preminuo ubrzo nakon što su ga insekti izujedali. Kako Blic saznaje, imao je šest-sedam ujeda, a čega najviše po glavi, a onda po vratu i leđima. Pretpostavlja se da je Stanković bio alergičan na ubod stršljena, ali da je kobnom ishodu doprinijelo možda i to što je imao astmu. Nesretni čovjek sa sobom je imao pumpicu.

Sve se dogodilo u ponedeljak rano ujutro u šumi koja je u vlasništvu Pere Tutnjevića, koji je trojicu radnika angažovao da prokrče dio šume. Pretpostavlja se da je gnijezdo stršljenova bilo u stablu koje su obarali i da su ih tada napali, a da su posebno agresivni i zbog visokih temperatura. Nije bilo šanse da izbjegnu nalet roja.

Tutnjević kaže da je on tog jutra namjeravao da ode do šume kako bi vidio da li je sve uredu i kako napreduje posao, kada mu je zazvonio telefon dok je pio kafu. Jedan od radnika koji je bio sa Stankovićem mu je rekao da požuri i odmah dođe, jer je Nenada ubo stršljen. Odmah je sjeo u džip i krenuo prema šumi.

– Rekao sam da odmah dolazim i da ga poljevaju vodom. Za 15-20 minuta sam bio tamo, a on je već ležao. Odmah smo ga stavili u auto, a ja sam nazvao ljekare, javio im šta se dogodilo i da ćemo krenuti prema domu zdravlja. Sve se odigralo za manje od pola sata – priča Tutnjević.

Hitna pomoć ih srela na pola puta

Kaže da je medicinska ekipa krenula odmah i da su se sreli na pola puta. Oni su Stankovića odmah pregledali, a Tutnjeviću je rečeno da je muškarac već preminuo. Bio je taman u licu i otečen od silnih uboda.

– Radnici koji su bili sa njim su mi rekli da je se on nakon uboda umio vodom, a onda odjednom rekao: “Joj, Vlado, ja sam gotov” i srušio se – priča Tutnjević. Drugog radnika također su ubola dva stršljena, ali on nema nikakvih posljedica. Njemu se na mjestu uboda pojavilo crvenilo, a ljekari su mu na mjestu događaja dali terapiju poslije koje se osjećao dobro. Reakcija Stankovića na toliko veliki broj stršljenova bila je tako burna da je najvjerovatnije preminuo već poslije nekoliko minuta, piše Blic.

U PU Doboj su potvrdili da je Policijskoj stanici Stanari oko 7.30 časova iz Doma zdravlja prijavljeno da su medicinski radnici, koji su intervenisali po pozivu, na lokalnom putu u mjestu Dragalovci susreli vozilo kojim je P. T. prevozio N. S. kome su pokušali da ukažu pomoć, ali da N. S. nije davao znakove života.

– Na osnovu prikupljenih saznanja, kao i pregledom tijela preminulog od strane ljekara mrtvozornika Doma zdravlja Stanari utvrđeno da je N. S. napao roj stršljenova koji su ga uboli po glavi i tijelu, usljed čega je nastupila smrt. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Doboj – rekli su u PU Doboj.

Stanković i dvojica muškaraca bili su komšije iz istog mjesta i često su zajedno radili po selu ako je nekom nešto trebalo i od toga su živjeli. Preminuli muškarac nije bio oženjen i nema djece, a Blic od komšija saznaje da ima dva brata. Bit će sahranjen danas u 13 sati na mjesnom groblju u Ostrožnji Donjoj.

Ubodi stršljena mogu biti fatalni

Stručnjaci kažu da agresivnost stršljenova zavisi od doba godine, dok medicinska struka smatra da 10 ili više uboda ovog insekta može da bude fatalno. Međutim, kakav će ishod biti zavisi od čovjeka do čovjeka, odnosno da li je alergičan, da li ima neku bolest, ali i drugi faktori.

Šef Službe Hitne pomoći Doboj doktor Slobodan Tomanić savjetuje da nakon uboda stršljena na to mjesto treba staviti hladnu oblogu, a da se za ljekarsku pomoć obavezno treba obratiti u slučajevima ako se otok širi, osjeti otežano disanje i gušenje, te ako se po tijelu pojavi osip.

Related posts