Iz Ambasade SAD poručili: Osuđujemo sve akte nasilja i netolerancije, to su neodgovorne provokacije

SAD ponavljaju da je odgovornost bh. vlasti na svim nivoima, posebno političkih lidera u zemlji, da promoviraju okruženje koje pogoduje pomirenju

Sjedinjene Države najoštrije osuđuju nedavne incidente nasilja i zastrašivanja koji su se dogodili širom Bosne i Hercegovine. Neprihvatljivo je da su bošnjački stanovnici Vlasenice i Potočara bili izloženi prijetnjama i ksenofobičnim uvredama, te da je napadnuta kuća srpske porodice u Mostaru, navodi se u reakciji Ambasade SAD u BiH.

– Isto tako, veličanje srpskih ratnih zločinaca u Višegradu i paljenje zastave Republike Srpske u Zenici bile su neodgovorne provokacije koje su povećavale tenzije i služile za podjelu tih zajednica.

Sjedinjene Države osuđuju sve akte nasilja i netolerancije. One narušavaju društvenu koheziju i na kraju ugrožavaju sigurnost i stabilnost BiH. Sjedinjene Američke Države ponavljaju da je odgovornost bh. vlasti na svim nivoima, posebno političkih lidera u zemlji, da promoviraju okruženje koje pogoduje pomirenju. Podržavamo one širom zemlje koji rade na promoviranju pomirenja, kao i na podršci miru i stabilnosti u BiH – zaključeno je iz Ambasade SAD u BiH.

Izvor: Avaz.ba

Related posts