Ivo Josipović: Žao mi je što su se mediji danas više bavili Praljkom, umjesto žrtvama

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je današnja presuda Haškog tribunala grupi bosanskih Hrvata za ratne zločine nad Bošnjacima u BiH 1993-94. “dobro reflektovala ono što se dogodilo u ratu u kontekstu zločina”.

Josipović je na skupu u Beogradu rekao novinarima da mu je žao što su se mediji više bavili današnjim samoubistvom Slobodana Praljka, dok se žrtvama niko nije bavio, te je izrazio saučešće porodicama žrtava.

Komentarišući to što je Tribunal potvrdio nalaz iz prvostepene presude da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona Bošnjaka, zajedno sa osuđenima, učestvovao i tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman sa još nekim zvaničnicima Hrvatske, Josipović je kazao da je iznenađen konstatacijom o udruženom zločinačkom poduhvatu.

– Posebno je neobično jer se kod Ratka Mladića i Radovana Karadžića sud time nije bavio – kazao je Josipović.

On je rekao i da ne želi da brani hrvatsku politiku u Bosni i Hercegovini, da je smatra pogrešnom, ali također smatra da su zločini individualni i nikada nije bio saglasan da se etiketiraju cijeli narodi ili države.

– Ovo je prelazni trenutak – da se vidi da li će vodstva država u regionu uspjeti da historiju stave iza sebe i grade drugačiju budućnost – naveo je Josipović.

Upitan kako ocjenjuje rad Haškog tribunala, rekao je da je taj sud dijelom uradio dobar posao jer je podigao svijest o odgovornosti za zločine, dok kao njegovu slabost vidi loše pripreme predmeta i što se čini da je u jednom trenutku “pomiješao pravo i politiku”.

Related posts