Istraživanja: Šta treba jesti prije trčanja?

Nova istraživanja pokazala su kako proteini i masti imaju puno više prednosti od ugljikohidrata, iako je nekad čest savjet bio prije bicikliranja i trčanja pojesti obrok pun ugljikohidrata (npr. tjesteninu). Oni nam daju glukozu, koju mišići koriste kao gorivo.

Prema novim istraživanjima će tijelo, u koje se unese obrok s puno masti i proteina, masti iskoristiti za energiju, a proteini će biti vrlo korisni za rad metabolizma tokom treninga.

Ipak, budite oprezni!

Strastvenim trkačima se preporučuje da odmah ne odbacuju svoju uobičajenu dijetu i prejedu se mesa, sira i proteinskih pločica.

Isprobajte tortilju s bananama, medom i bademovim maslacem; zobenu kašu s mlijekom te orašastim i suhim voćem, jogurt s medom i žitaricama, svježi sir, čokoladno mlijeko… U obzir je potrebno uzeti i vrijeme.

Ako trčite ujutro, tokom dana, prije večere ili vam se trčanje ne uklapa u raspored obroka, ovo su savršeni obroci koje možete pojesti bar sat vremena prije trčanja.

Ako imate samo 30 minuta prije trčanja, radije popijte sportski napitak i eventualno još nešto lagano proteinsko. Većina takvih napitaka ima ugljikohidrate i natrij, koji se lako i brzo apsorbiraju i vraćaju vam izgubljene elektrolite.

Related posts