Istraživanja pokazala: Postoji veza između očeva i karcinoma jajnika

Naučnici još uvijek istražuju gen pod nazivom MAGEC3. Smatra se da njegova normalna verzija ima funkciju zaštite od stvaranja tumora, navodi se u studiji koja je objavljena prošle sedmice u časopisu PLOS Genetics. Međutim, mutacije mogu rezultirati neobuzdanim rastom i reprodukcijom stanica, što dovodi do raka, javlja CNN.

Rak jajnika ima petogodišnju stopu preživljavanja od oko 45%, prema American Cancer Societyu. U 2015. godini bilo je oko 1,5 miliona slučajeva raka jajnika u cijelom svijetu i više od 161.000 smrtnih slučajeva, što ga čini osmim najčešćim uzrokom smrti od raka.

– Rak jajnika ponekad se zove tihi ubica, jer ga je teško otkriti, a teško ga je i predvidjeti – rekao je Kevin Eng, vanredni profesor onkologije u centru za istraživanje karcinoma Roswell Park i vodeći autor studije.

Istraživanje je identificiralo gene uspoređujući više od 3.000 parova baka/unučad iz porodičnog registra raka jajnika u u Roswell Parku.

Osnovan 1981. godine, registar sadrži podatke više od 50.000 osoba iz više od 2.600 porodica s historijom raka jajnika.

– Naša je studija zaista iskoristila ovaj veliki porodični registar koji smo vodili u Roswell Parku više od 35 godina – kazao je Eng i dodao kako je porodični registar raka najstariji registar raka jajnika na svijetu.

Eng i njegove kolege teorizirali su da, budući da žene imaju dva X hromozoma, a muškarci imaju samo jedan, mutirani gen na X hromozomu bi se podijelio dvostruko češće između parova očeve bake/unučadi od majčinskih parova.

Autori studije “stvarno su razmišljali izvan okvira”, kaže dr. Krishnansu Tewari, profesor opstetrije i ginekologije i privremeni direktor Zavoda za ginekološku onkologiju na Kalifornijskom univerzitetu Irvine, koji nije sudjelovao u istraživanju.

– Ako je problem na X hromozomu, a sestre su sve pogođene, ali majka nije, to znači da dolazi od oca, a izvorno je došao od bolesne bake na očevoj strani – rekao je Tewari.

Istraživači su otkrili da žene, čije su bake s očeve strane imale karcinom jajnika, imaju dvostruko veću šansu da će i same dobiti rak jajnika, u poređenju s onima čije su bake po majčinoj strani imale rak jajnika – što je u skladu s teorijom da je odgovoran gen na X hromozomu.

Sveukupno, 28,4% unučadi, u parovima gdje su bake sa očeve strane imale rak jajnika, također su dobile istu bolest, u poređenju s 13,9% unučadi čije su bake sa majčine strane imale ovu vrstu karcinoma.

Tewari smatra kako rezultati nove studije mogu pružiti vrijedan uvid u jedan od najtežih vrsta raka za identifikaciju i dijagnosticiranje u fazi liječenja.

– Rak jajnika nema specifičnih ranih simptoma. To je najsmrtonosniji ginekološki karcinom jer postoji mali broj ranih simptoma i nedostatak validiranog probnog testa – pojašnjava Tewari.

Zbog toga što u se u većini slučajeva raka jajnika radi o uznapredovaloj fazi, liječenje obično uključuje agresivnu operaciju i teške doze kemoterapije.

Related posts