Islamska zajednica: Podržite one koji se bore za pravedno društvo, a ne za stranačke interese

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini profesor Enes ef. Ljevaković danas je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održao hutbu (redovan sedmični govor vjernicima nahon džuma-namaza), a jedna od tema bili su i predstojeći izbori.

Profesor Ljevaković je govorio o hidžri, simbolici preseljenja poslanika Muhameda iz Meke u Medinu, a u tom kontekstu je dao nekoliko komentara u o budućim izborima u našoj zemlji.

“Mjeseci koji su pred nama, osim borbe sa pošasti pandemije, obilježit će i lokalni izbori u našoj domovini. Islamska zajednica će ostati dosljedna svoga opredjeljenja da se ne miješa u dnevnu politiku, ali poziva i pozivat će sve svoje članove i pripadnike da se uključe u izborni proces i da podrže one snage koje iskreno rade za dobrobit države i naroda, koje se bore za pravedno društvo jednakih mogućnosti za sve. Vjernici bi trebali prepoznati i podržati one koji se žrtvuju za opće dobro, a ne za uske stranačke i osobne interese”, naglašeno je u obraćanju.

Podsjetio je da je muslimanima naređeno savjetovanje o javnim poslovima.

“Stoga pozivamo sve vas da provjerite da li ste registrovani na biračkim spiskovima i gdje je predviđeno da glasate. Također, pozivamo raseljene osobe i sve one koji su imali prebivalište u mjestima iz kojih su protjerani da učine napor kako bi se registrovali i glasali u općinama iz kojih su silom protjerani. Tamo je njihov glas važniji, jer se njime umanjuju rezultati zločina i genocida. Neka vam uzor u tome bude nastojanje Muhameda, a.s, da se nakon hidžre vrati u svoju voljenu Meku”, kazao je Ljevaković.

Posebnu obavezu je naglasio prema Srebrenici.

“Naša je zajednička obaveza ispraviti makar dio nepravde učinjene tom gradu i njenom stanovništvu. Njena simbolička vrijednost za naš narod i za čovječanstvo je nemjerljiva. Naša dijaspora se ne smije umoriti. Ljubav i briga za domovinu i rodnu grudu trebaju biti bezuvjetni. Do kraja mjeseca svi naši džemati i džematski odbori, svi naši imami i krovne organizacije u dijaspori trebaju uložiti napor da se što više naših ljudi registruje za glasanje i da se pobrinemo da oni, kada dođe vrijeme, glasaju. Znamo da se tu, nerijetko i namjerno, prave prepreke, ali to nas ne treba obeshrabriti, nego naprotiv, treba biti razlogom više da osujetimo planove onih koji bi da na ovaj način završe posljednju fazu našeg progona sa ognjišta. Pokažimo odgovornost za svoju budućnost. Ne dozvolimo da ono što smo platili krvlju svojih najboljih sinova i kćeri izgubimo zbog svoga nemara. Ne klonimo duhom i ne posustanimo, jer su strpljivost i ustrajnost osobine istinskih vjernika.
Molim Uzvišenog Gospodara za milost i oprost naših grijeha. Molim Ga da učini ovu našu zemlju sigurnom i prosperitetnom i sve zemlje svijeta, da Zemljom zavlada Njegov Mir i da ujedini naša srca u iskrenosti i dovi”, zaključio je zamjenik reisu-l-uleme Enes Ljevaković.

Izvor: Klix.ba

Related posts