Iran zaplijenio brod, pritvoreno 12 članova posade

Iranska obalna straža zaplijenila je brod koji je navodno krijumčario gorivo u Perzijskom zaljevu i zadržala u pritvoru 12 članova njegove posade sa Filipina, javlja iranska poluzvanična novinska agencija ISNA.

Kako se navodi, u brodu se nalazilo 284.000 litara dizela, prenosi Reuters.

Iran, koji spada u zemlje s najjeftinijom cijenom goriva na svijetu, zbog velikih državnih subvencija i pada valute, bori se protiv krijumčarenja goriva kopnom u susjedne zemlje i preko mora u zemlje Zaljeva.

Iran je često vršio zapljenu brodova za koje tvrdi da krijumčare naftu.

Zapljena britanskog tankera

Iranski tanker “Adrian Darya 1”, u centru spora Teherana i zapadnih zemalja, koji je prije nekoliko dana isključio odašiljače, snimljen je uz pomoć satelita ispred sirijske luke, objavila je u subotu američka svemirska kompanija Maxar Technologies Inc.

Prema satelitskim snimcima te kompanije, tanker je 6. septembra bio vrlo blizu sirijske luke Tartus.

Tanker, koji prevozi iransku sirovu naftu, zadnji je put signalom otkrio svoju lokaciju dok je bio između Kipra i Sirije.

Brod koji je prije nosio ime “Grace 1” zaustavila je britanska mornarica kod Gibraltara 4. jula, pod sumnjom da vozi naftu u Siriju kršeći sankcije Evropske unije.

Dvije sedmice kasnije Iran je u odmazdu zaplijenio britanski tanker u Hormuškom moreuzu.

Gibraltar je oslobodio iranski tanker 15. augusta, nakon što je primio garancije Teherana da brod neće istovariti 2,1 milion barela nafte u Siriju.

 

 

Izvor: balkans.aljazeera.net

Related posts