Institut Univerziteta u Bihaću: Od elaborata valja krenuti dalje

Prije godinu dana Bihaćki Univerzitet pokrenuo je proceduru osnivanja Instituta Univerziteta.

S tim u vezi imenovana je komisija koja je radila na izradi Elaborata, provedene su javne rasprave na svim fakultetima, a dokument je potom usvojio Senat. Elaborat o osnivanju Instituta sada čeka na potvrdu Upravnog odbora Univerziteta, a potom i osnivača, Vlade i Skupštine našeg kantona. Namjera je da Institut djeluje kao zasebna članica, a njegovi resursi budu na usluzi cijeloj akademskoj zajednici.

Prema riječima dr. Fadila Islamovića, rektora Univerziteta, zamisao je da se Institut formira kao osma, u svemu ravnopravna članica Univerziteta, sa naučnim vijećem i drugim mehanizmima koji bi mu obezbijedili uspješan rad i operativno djelovanje u pogledu naučno-istraživačkog rada.

Islamović dodaje da će na ovaj način kapaciteti Univerziteta, kadrovi i oprema, biti objedinjeni na jednom mjestu. Idejni kreatori od njega očekuju da djeluje u dva pravca.

Institut bi tako bio u funkciji privređivanja vlastitih sredstava za potrebe Univerziteta. Međutim, tu se pojavljuje problem vezan za trezorsko poslovanje koji bi osnivač trebao regulisati u zakonskom aktu, jer bi to prema mišljenju rektora Islamovića moglo kočiti operativne dnevne zadatke i potrebe Instituta.

Buduće sjedište Instituta po prirodi stvari vjerovatno će biti na Tehničkom ili Biotehničkom fakultetu. Za razliku od ostalih, ovi fakulteti u najvećoj mjeri raspolažu opremom adekvatnom za naučno tehnološka istraživanja.

Kada će i da li će ovako osmišljen Institut početi s radom, ovisi od mišljenja, prvo izvršne, a nakon nje i zakonodavne vlasti USK-a.

rtvusk.ba

Related posts